НОВИНИ

Горско училище отваря врати към Югозападното държавно предприятие

Горско училище се очаква да заработи до края на годината към Югозападното държавно предприятие. То ще бъде мобилно, като в специално оборудвана подвижна класна стая децата ще могат да научат повече за гората и нейните обитатели и да се докоснат до дивата природа.

bnt avatar logo
от БНТ
07:07, 20.06.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Горско училище се очаква да заработи до края на годината към Югозападното държавно предприятие. То ще бъде мобилно, като в специално оборудвана подвижна класна стая децата ще могат да научат повече за гората и нейните обитатели, да се докоснат до дивата природа и да разберат как да я съхранят. Уроците ще се водят от горски педагози.

Вера Станишева е сред десетте лесовъди в страната преминали обучение за горски педагог. Вече е имала възможност да почерпи опит от австрийките си колеги, където горско училище работи от 15 години.

Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите”: Показаха австрийските горски педагози как работят те с деца, видяхме техните бази, вече имаме визията как да се развиваме. Това което ние видяхме в Австрия, те бяха направили едни фигурки, отделно препарати на животни, които са пострадали – бялка затиснала си главичката в консервна кутия, е такива неща които показват как нещо замърсяване на хората пречи на живите същества в природата и причинява смърт или наранявания.

Основната цел на горското училище е да върне децата сред природата и да ги откъсне поне за малко от компютрите и телефоните.

Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите”: В големите градове родителите сме много ангажирани, нямаме време да ги заведем на разходка в парка, в природата, сред гората, и много от децата не знаят елементарни неща, не са виждали кълвач, гледат някакви бръмбари а нямат си представа какви са. Дори и мравки не са виждали.

Сред първите проявили желание горското училище да им гостува още тази есен са няколко детски градини и основни училища от Благоевград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стинг и Шаги с впечатляващ първи концерт в Пловдив
Стинг и Шаги с впечатляващ първи концерт в Пловдив
С патрули, камери и кучета пазят черешите в Кюстендилско
С патрули, камери и кучета пазят черешите в Кюстендилско