НОВИНИ

Готвят задължителна медиация по някои граждански дела

Да се въведе задължителна медиация по някои граждански дела, предвиждат законови промени, по които в момента се работи. Основната дискусия е кой кръг от спорове е най-подходящ. Сред обсъжданите от съдии, адвокати и медиатори са - разводи, делби, търговски, застрахователни дела.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:12, 22.05.2016
5086
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Идеята е задължителният елемент да направи медиацията по-популярна, хората да свикнат, да видят ползата и да започнат сами да я търсят за решаване на спорове. Опитът вече е проработил в Италия.

Албена Комитова - медиатор, Център за разрешаване на спорове: Механизмът е както се въвежда задължително ползване на предпазни колани в колите - тоест всички знаят, че е полезно, но не ги слагат ако не е задължително.

Нещо като профилактика. Отново подавате искова молба в съда, но се внася символична административна такса, за връчване на книжата. Искът стига до ответника със съобщение и указване на срок, в който трябва да се проведе медиация, без да забави евентуално насрочване на дело.

Албена Комитова - медиатор, Център за разрешаване на спорове:
До първо заседание вие ще сте имали разумния срок да проведете процедура по медиация. Ако няма споразумение - вие си довнасяте таксата и делото продължава своя ход.

Сега, за да се тръгне към преговори, ключова роля имат адвокатите. Асен Георгиев дава пример с първата си успешно предложена медиация - по договор за изработка, търговци се карат за качеството на стоката и започват да се съдят. Делото вървяло бавно, нервно, а на клиентът му били блокирани сериозни суми.

Асен Георгиев - адвокат:
С една единствена медиационна сесия страните успяха да погледнат малко извън спора, в който се бяха вкопчили: "Ти ми дължиш пари! - Не е вярно - ти ми дължиш! - Ти си виновен! - Не е вярно - аз съм виновен!" Тази стока, успяха да я продадат на терто лице и парите, които получиха успяха да си ги поделят по справедливия за тях начин. И действително само в рамките на месец и половина два след това споразумение, те забравиха, че са се карали някога и даже си разменяха бутилки за благодарност за добре свършената работа.

Освен време и пари, са спестени нерви и са запазени отношения. Адвокат Георгиев, има опит и с извънсъдебни споразумения по дело от Лондонския арбитраж, с 6-7 цифрени разноски. Смята, че няма спор, за който медиацията не е подходяща.

Асен Георгиев - адвокат: Съдът не може да ти даде нещо друго от това, което имаш по закон и по договор - докато тук можеш да измислиш всякакви варианти и правни и фактически, които в крайна сметка да доведат до резултат, който ти си го избираш.

Албена Комитова - медиатор, Център за разрешаване на спорове: Ако моята цел единствено е другият да е нещастен, да бъде наказан, да се мъчи, тогава инструментите затова са различни - и тогава най-добра работа върши съдът и прокуратурата.

За момента има единодушие, че трябва да се въведе задължителен опит за медиация по делата за развод, издръжка и родителски права, каквато е тенденцията в Европа. У нас законовите промени може да са факт до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на Европол поздрави Борисов за успеха срещу печатница за фалшиво евро
Шефът на Европол поздрави Борисов за успеха срещу печатница за фалшиво евро
Подобрява се състоянието на оцелялото дете от Варна
Подобрява се състоянието на оцелялото дете от Варна