НОВИНИ

Гранични полицаи излизат на протест за по-високи заплати

Гранични полицаи излизат отново на протест в деня на професионалния си празник. Още преди няколко месеца синдикатите се заканиха, че ще организират протести на всеки празничен за системата ден. Служителите на МВР казаха, че излизат на граничните ни пунктове с Гърция, Македония и Сърбия, но няма да пречат на движението и да блокират пътя.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
12:09, 22.12.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Около 50 са служителите на граничния пункт "Кулата" - "Промахон" , които са се събрали на протест. Около 11:00 ч. започна протестът на граничните пунктове "Станке Лисичково", "Стрезимировци", "Елхово", където около 100 полицески служители са се събрали, а около 12:00 ч. трябва да започне и на "Дуранкулак" и РПУ-Сливен.

Граничните полицаи казаха, че няма да се стигне до блокиране на пътища и няма да възпрепятстват спокойното преминаване на гражданите. От синдикалната организация казаха, че имат подкрепата на своите колеги от Румъния, с които си партнират в Европейския полицейски съюз.

Причината за протестите са отново неизпълнените техни искания - за 15-процентно увеличение на заплатите със задна дата, спешни промени в сега действащия закон за МВР и изготвяне на нов закон, който да бъде приет през 2018 г. Въпреки подписания колективен трудов договор, те продължават да настояват за по-високи заплати.


БНТ: Нали подписахте колективен трудов договор с вътрешния министър за увеличение на заплатите, защо пак протестирате?

Валентин Попов, председател на синдикалната федерация на служителите в МВР: Дайте да не смесваме нещата. Колективен трудов договор и увеличение на заплатите нямат нищо общо. Нашето искане беше и все още е, и заради това излизаме на протест, едно от нашите искания е увеличение на заплатите тази година. Това увеличение ние предлагахме да е по равно за всички, за да може поне малко да настигнем като основна заплата увеличението на минималната и средната заплата за страната. За 2018 ние искахме друго увеличение за което бяхме готови да разговаряме да е диференцирано.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каталуния след изборите - сега на къде?
Каталуния след изборите - сега на къде?
Полицейски екипи от Русе и Гюргево контролират движението по празниците
Полицейски екипи от Русе и Гюргево контролират движението по празниците