НОВИНИ

Гранични полицаи откриха телата на нелегални мигранти в река Дунав

Телата на мъж и дете - мигранти от Ирак, са намерени в река Дунав, потвърдиха пред БНТ от "Гранична полиция". Удавените са били част от група мигранти, които се опитвали да прекосят речната ни граница с лодка.

bnt avatar logo
от БНТ
07:01, 13.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
комисар Димитър Чорбаджиев - директор на РД "Гранична полиция" - Русе: В този участък от река Дунав няма техническо покритие, няма техническо наблюдение на реката, т. е. там няма как чрез технически средства да бъде установено дали има настъпил инцидент или няма. Там от наша страна охраната на границата се осъществява с физическо обхождане.

Вижте какво каза още Димитър Чорбаджиев в "Денят започва" в прякото включване от Русе!
;

Плавателният съд се е обърнал и шестима от групата са изчезнали. Останалите били спасени от граничните власти. Инцидентът е станал на 8-ми септември в близост до остров Добрина, но телата изплували три дни по-късно на около 23 км надолу по течение на реката.

Издирват се още четирима души от групата мигранти - две момичета, едно момче и един мъж. Оцелелите мигранти са били мокри само до коленете, а от полицията все още нямат обяснение за това. Работи се по изясняването на различни версии за инцидента.

;

Чорбаджиев разказа, че около 23.30 часа на 8 септември рибар подал сигнал на тел. 112, след като чул силни викове на хора от острова. С негов близък отишли до мястото, където намерили четиримата иракчани. Веднага били изпратени гранични полицаи с катер. По думите на оцелелите, които били без документи, имало още шестима души, които паднали в реката. Те били издирвани през цялата нощ, както и на следващия ден. Румънската страна също се е включила в акцията.

На 9 септември вечерта издирването било прекратено. Оцелелите обаче продължавали да твърдят, че в реката са се удавили техни сънародници - две момчета, две момичета и двама млади мъже. Иракчаните не можели да опишат каналджиите, защото те били с маски. Разказали, че били двама. При потъването на лодката единият успял да се качи в плавателния съд на другия и избягали.

На 11 септември сутринта било открито тялото на едно момче, а следобед е намерен трупът на млад мъж. Към момента водолази продължават да издирват останалите четирима. Не е открита и потъналата лодка. Оцелелите са настанени в помещение на МВР в добро здравословно състояние.

Чорбаджиев коментира, че по думите им удавените са техни деца, но самото им поведение по никакъв начин не показвало това. Затова се проверяват всички версии. Оцелелите разказали, че пътували от Ирак за Германия, като платили на каналджии 10 000 долара за възрастен и по 7000 долара за дете. Чорбаджиев заяви, че за инцидента още вечерта е уведомен дежурен прокурор. Той припомни, че последният опит за преминаване на имигранти с лодка през Дунав е бил преди година и половина в района на Видин. Тогава били задържани трима души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЗП започва проверки на търговците на ученически пособия преди 15 септември
КЗП започва проверки на търговците на ученически пособия преди 15 септември
Откриват за движение последния участък от Западната дъга на София
Откриват за движение последния участък от Западната дъга на София