САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Гърция е напълно блокирана от обща национална стачка

48-часова стачка започват болничните лекари в Гърция срещи новите мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната. Те се включват към стачката на журналисти и служители на фериботите, които започнаха вчера. Гърция спря днес, няма достъп до островите нито по въздух, нито по море, предаде кореспондентът на БНР Катя Пеева.

от Катя Пеева
07:04, 17.05.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Днес за 4 часа стачкуват авиодиспечерите, това означава, че има отменени много полети. В Атина метрото ще се движи с почасово прекъсване.

Градският транспорт също не се движи. Пълен хаос е по пътищата. Лекарите ще приемат само по спешност. Затворени остават магазини и аптеки.

Мерките трябва да бъдат приети, защото за Гърция няма друг път, но социалното недоволство е много силно.

;

Лекарите обвиняват правителството, че новите мерки не само ще доведат до орязване на пенсиите, но и до уволнения и съкращения в здравната система. Стачката в болниците съвпада с общата стачка на двете най-представителни синдикални централи в страната. Тридневните протести стават в момент, когато в парламента текат дебати по законопроекта с новите мерки за икономии.

В рамките на предварителното споразумение, постигнато с кредиторите в началото на месеца правителството прие да плати над 3 милиарда евро, като събере тези средства от съкращения на пенсии и от данъци. Законопроектът трябва да бъде гласуван утре, а окончателното споразумение по тези мерки трябва да бъде финализирано до срещата на Еврогрупата на 22-ри май.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Приеха спасителен план за болницата в Карлово
Приеха спасителен план за болницата в Карлово
 ЕП ще изслуша Мария Габриел през юни
ЕП ще изслуша Мария Габриел през юни