Гърция иска да върне 10 000 мигранти в Турция до 2020 г.

Гръцкото правителство заяви след спешно заседание на кабинета, че иска да изпрати 10 000 мигранти обратно в Турция до края на 2020 г.

от БГНЕС
18:55, 30.09.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
гърция иска върне 000 мигранти турция 2020

Атина иска да увеличи броя от „1 805 върнати за 4,5 години при предишното правителство на СИРИЗА“ на левия лидер Алексис Ципрас, се казва в изявление на кабинета, ден след смъртоносния пожар в мигрантски лагер на гръцкия остров Лесбос.

Новият пакет мерки за справяне с бързото увеличаване на нередовните мигрантски потоци включва и стъпки за затягане на граничния контрол, като увеличени морски патрули, информира „Катимерини“.

Правителството заяви, че ще създаде центрове със затворена структура за пренасочване на хора, които са влезли незаконно в Гърция и нямат право на убежище (или лица, чието искане за убежище е отхвърлено).

Освен това правителството заяви, че ще обезвреди приемни съоръжения на Егейските острови, като прехвърли хората в континенталната част.

Правителството заяви още, че ще се стреми да увеличи участието на Европейския съюз и ключовите европейски правителства в решаването на проблема.

Междувременно министърът на защита на гражданите Михалис Хрисохоидис представи проектозакон, насочен към затягане на процедурата за предоставяне на убежище, за да се гарантира, че няма пропуски, които могат да бъдат експлоатирани и отхвърлените молби да не се разглеждат многократно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Любчо Нешков: Сближаването между България и Северна Македония е необратим процес
Любчо Нешков: Сближаването между България и Северна Македония е необратим процес
ДРУГИТЕ новини: Ти защо си тук
ДРУГИТЕ новини: Ти защо си тук