НОВИНИ

Гръцките власти алармират за ново засилване на мигрантския натиск

Три месеца след евакуацията на хилядите бежанци и мигранти от импровизиран лагер на гръцко-македонската граница, гръцките власти заявиха, че отново се наблюдава зачестяване на опитите за нелегално преминаване на границата със северната съседка, пише в. "Катимерини".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:49, 02.09.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
гръцките власти алармират ново засилване мигрантския натиск

"Те идват с влак до село Муриес и се опитват да прекосят границата през горите и по брега на Дойранското езеро", заяви за "Катимерини" полицейски служител. "Други се опитват да преминат границата при село Хамило, близо до Идомени".

Властите също така отчитат увеличение на броя на бежанците и мигрантите, които напускат лагерите и се насочват самостоятелно или в групи към границата, изморени от дългото чакане заради бавната система за обработка на молбите за убежище. Гръцките власти се опасяват, че съобщенията за успешно преминаване на границата може да предизвикат масово напускане на организираните лагери.

Недоволството предизвика протести на мигранти на различни места в страната вчера, особено в северната част на Гърция. В Килкис стотици сирийци и иракчани в лагера Херсос стигнаха до сблъсъци с полицията, след като се опитаха да блокират магистрала, водеща към границата. Друга група протестиращи проведе шествие в северния град Солун с настояване за отваряне на границите.

Около 60 000 мигранти останаха блокирани в Гърция, след като съседните страни затвориха границите си за мигранти в началото на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завърши пилотният сондаж на газопровода край Русе
Завърши пилотният сондаж на газопровода край Русе
Възможни са тапи по границата заради технически проблеми в системите на МВР
Възможни са тапи по границата заради технически проблеми в системите на МВР