НОВИНИ

И камери на КАТ ще следят абитуриентите

От МВР са организирали маршрути за абитурентите не само в столицата, но и в цялата страна. Това заяви в сутрешния блок на БНТ главен инспектор Росен Рапчев. Най-много от нарушенията по време на баловете са свързани с превишена скорост. Затова всички мобилни камери на КАТ ще са на пътя да следят за нарушители.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:20, 22.05.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Ден преди бала на столичното 119-то училище директорът разказва, че още преди два месеца са организирали полицейски ескорт за зрелостниците. От години коли с абитуриенти не се допускат в двора на гимназията, още преди завършването учениците се предупреждават да бъдат внимателни.

Диян Стаматов, директор на 119-то СОУ: В деня на самото изпращане всички бяха трезви и абсолютно адекватно облечени за едно такова официално тържество.

От МВР съветват зрелостниците да не се поддават на еуфорията, за да не се стига до тежки инциденти.

Статистиката от миналата година показва, че най-честите нарушения по време на баловете са били превишена скорост, шофиране без колан и неправилно превозване на пътници.

От полицията напомнят, че от началото на годината шофьорите, които возят пътници без колан също се санкционират. От МВР заявиха, че всички мобилни камери ще бъдат на пътя, за да следят за нарушения.

Росен Рапчев, началник сектор "Пътна полиция" при ГД "Национална полиция": Трябва да имаме предвид, че безопасността на пътя е най-важна. Не трябва да се съобразяваме само с глобите на пътя. Трябва да се съобразяваме с това, че някой ни чака и ни обича.

Засилен ще бъде и контролът около заведенията, където празнуват зрелостниците. Едно от изискванията на директора на 119-то училище е на бала да няма външни лица. По този начин се избягват конфликти.

Диян Стаматов, директор на 119 СОУ: Винаги предварително се срещаме с управителите на самите заведения и уточняваме всички детайли по пропусквателния режим в мястото. Винаги молим да няма външни посетители.

В ресторант споделят, че отдавна нямат свободни места. Кувертите са между 60- 80 лв. Заради баловете персоналът е увеличен.

Ирена Ненова, мениджър в ресторант: Нормално е да има персонал, който да обръща внимание, който да не допуска външни лица, за да се изпада в ситуации, при които има конфликти. Прекалената емоционалност в този ден довежда до една превъзбуда, която стига до по-високи разговори, до малко или повече напрежение.

Тази година 124 от училищата в столицата са заявили, че ще проведат балове. Най-натоварени се очаква да бъдат дните от 23 до 28 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освобождават площад Света Неделя от автомобилите
Освобождават площад "Света Неделя" от автомобилите
Визитата на Доналд Тръмп в Израел
Визитата на Доналд Тръмп в Израел