НОВИНИ

И новият Висш съдебен съвет избра Георги Чолаков за председател на ВАС

Новият Висш съдебен съвет потвърди решението на предишния - Георги Чолаков да застане начело на Върховния административен съд. Дотук се стигна след като президентът Румен Радев върна предложението за назначаване на Георги Чолаков. Той беше избран с 20 гласа от предишния състав на съвета, а четирима не го подкрепиха - Лозан Панов, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева. А държавният глава подписа указа си за връщане в първия ден на новия Висш съдебен съвет.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:26, 19.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Георги Чолаков беше изслушан от новия състав на Висшия съдебен съвет, отговори на зададените му въпроси и беше повторно предложен на президента за председател на Върховния административен съд.

Преди седмица, след като президентът Румен Радев върна процедурата за назначаване на Чолаков, избран от стария ВСС в края на мандата му, новите членове решиха, че няма да провеждат нова процедура за избор, а само ще изслушат и прегласуват отново избрания кандидат. Сега предстои президентът да подпише указа за назначаването на Чолаков - той няма право да върне избора за втори път на ВСС.

Пред медиите Георги Чолаков обясни, че според него проведената процедура за избора му от новия ВСС е тази, разписана в закона и по начина, приет от съвета. Някои от членовете на кадровия орган и днес изказаха позицията си, че е трябвало Чолаков и Соня Янкулова - другият кандидат за поста - да бъдат повторно изслушани и гласувани поотделно.

Новоизбраният председател на ВАС заяви още, че не разбира защо президентът е върнал първия път указа за назначаването му. "Това е преценка на президента, той не изложи никакви мотиви, това си е негово конституционно правомощие", допълни той.

По думите на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, пленумът на ВСС достойно е оценил качествата и възможностите на Георги Чолаков, както и това, че точно той е номинацията на пленума на ВАС за председател на съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма официална информация за самоличността на задържаните за стрелбата в Лозенец
Няма официална информация за самоличността на задържаните за стрелбата в Лозенец
Денят на ултиматума в Каталуния
Денят на ултиматума в Каталуния