НОВИНИ

Георги Чолаков беше избран за председател на ВАС

Висшият съдебен съвет избра Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд без изненада. Той получи 20 гласа срещу 5 за конкурента му Соня Янкулова. Кандидатурата на Чолаков беше издигната от Общото събрание на съдиите във ВАС. А конкурсът беше посочен в последния доклад от Брюксел като ключов тест - за евентуалното отпадане на мониторинга.БНТ 2 предаде пряко заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, по време на което изслушваха кандидатите за председател на Върховния административен съд.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:40, 11.09.2017
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Пълен анализ на Върховния административен съд, проверка на разпределението на делата и оценка на натовареността на съдиите.

Тази първи стъпки посочи Георги Чолаков в блицинтервю за БНТ веднага след избора. Той обеща да обърне специално внимание на отделенията, в които делата се насрочват с голямо забавяне. А за бъдещия си екип, каза, че ще се допита до Пленума на ВАС.

Георги Чолаков, избран за председател на ВАС: За да има независимост в съдебната система, ние следва да бъдем открити, ясни и точни. Тоест всяко едно решение, което се взима от ВАС следва да бъде публично и да има обществено обсъждане на всяко едно решение, което предстои.

При изслушването, Чолаков освен за визията си за управление на Върховния административен съд, отговори на въпрос и за публикуваните преди дни в медиите информации за негови имотни сделки по морето. Обясни, че в тях няма нищо незаконно и неморално.

Георги Чолаков, избран за председател на ВАС: Това е само една сделка, по силата на която аз встъпих в правата на мой приятел, с който договаряхме и получих неговите вземания по отношение на тези 10 имота. Аз не се срамувам, нито се притеснявам от това, което съм извършил, защото не съм нарушил нито една законова или морална норма.

Чолаков, който е шеф на отделение на Върховния административен съд, имаше подкрепата на сегашния председател - Георги Колев. Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов гласува за Янкулова.

Георги Колев, председател на ВАС: По-добрият кандидат е съдия Чолаков. Той успешно би се справил със задачата да осигури микроклимат и да осигури взаимоотношения между колегите, които биха довели до изграждането на един сериозен колектив.
Лозан Панов - председател на ВКС: Съдия Янкулова - човекът, който показа характер, човекът, който се представи достойно, както вече казах напомни затова, че съдебната независимост е състояние на духа.

Панов нарече избора „избор на тишината“. Той посочи, че процедурата се разви основно по време на съдебната ваканция, както и че остават 22 дни до края на мандата на този съвет.

Лозан Панов - председател на ВКС: При една такава процедура няма как да не останат съмнения, че изборът може да бъде повлиян от договорки и някакви обещания.
Димитър Узунов - представляващ ВСС: Висшият съдебен съвет организира избора по начин, по който законът повелява. нищо повече.

Чолаков не се съгласи, че изборът му е бил предварително договорен. И заяви, че за първи път съдиите са имали думата - кой да им стане административен ръководител. В отговор на въпрос каза, че няма информация да е упражнен натиск върху колегите му, за да го подкрепят, каквито слухове бяха цитирани в пресата.

Георги Колев - председател на ВАС: Лично аз не съм заплашвал, нито принуждавал някой от колегите ми, да гласува за мен

Янкулова каза, че не може да отговори доколко състезанието е било истинско.

Соня Янкулова - съдия във ВАС: Не знам. Докато аз отговарях на въпросите, мисля, че имаше интерес в залата.

Решението на Висшия съдебен съвет ще бъде изпратено на президента Румен Радев, който трябва да издаде указ за назначаването на Чолаков. Мандатът на сегашния шеф на ВАС Георги Колев приключва през ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Алея на книгата“ с пето издание в София
„Алея на книгата“ с пето издание в София
Стотици хиляди се включиха в марша за независимост в Деня на Каталуния (СНИМКИ)
Стотици хиляди се включиха в марша за независимост в Деня на Каталуния (СНИМКИ)