Стопаните, които отглеждат винени сортове грозде, не могат да участват в новия прием по мярката за преработка и маркетинг на програмата за развитие на селските райони. Това стана ясно на среща в Пловдив, на която присъства министърът на земеделието Румен Порожанов. По същата подмярка, обаче, може да се участва с десертни сортове грозде, недоволни са винопроизводители от Пловдивско.
Милко Цветков е собственик на винарска изба в село Устина. Кандидатствал за разширението й в рамките на предишния прием, но този август, година и половина след като подал заявление, от държавен фонд „Земеделие“ му отговорили, че проектът не е приет.
Милко Цветков – собственик на винарска изба в село Устина: "След като приеха проектите и започна приема, дори след приключването, беше обявено, че виненото грозде не е плод. Като не го класифицираха никъде. По този начин лишиха доста проекти в преработката на грозде във вино."
Винопроизводителите попитаха защо се дават точки за десертно грозде, което се преработва за ракия. И настояха за ясни критерии при новия прием. От екипа на земеделското министерство подчертаха, че отраслите, които ще се финансират, са преработката на плодове и зеленчуци, етерично-маслените и медицински култури, както и животновъдството.
Румен Порожанов – министър на земеделието и храните: "Очакваме ....след 20 октомври да започне приемът. Приемът ще бъде три месеца... дори един или друг да се е забавил с някой проект, има достатъчно време, за да може да си навакса."
Новите критерии са така изготвени, че да се възстанови връзката с родните производителите и в крайна сметка да се преработва предимно собствена или българска суровина. За да могат да кандидастват повече предприятия, максималният размер на допустимите разходи е намален от 3 на 2 милиона евро.