НОВИНИ

Корупционна схема за милиони в ТЕЦ „Марица-Изток“ 2?

Съмнения за корупционна сделка в държавната ТЕЦ „Марица изток“ 2 обяви вицепремиерът Валери Симеонов в студиото на Сутрешния блок на БНТ. По думите му, централата умишлено е купила на по-висока цена варовик за сероочистващите си инсталации, за да облагодетелства две фирми. Той планира да даде данните на прокуратурата. Дали има нарушение ще може да се каже едва след като се произнесат контролните органи.От централата обясниха за „По света и у нас“, че не са забавили поръчката, а са изчаквали обжалването ѝ,

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:07, 11.09.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Според вицепремиера Валери Симеонов, ръководството на ТЕЦ Марица изток 2 умишлено е купило варовик за сероотчистващите инсталации на централата на по-висока от първоначално обявената цена като по този начин е ощетило държавното дружество.

Валери Симеонов, вицепремиер: Десетки милиони, става въпрос за два пъти по 1 милион и двеста тона варовик - от 15 на 21 лева отиват.

От справка в регистъра за обществени поръчки става ясно, че ТЕЦ „Марица изток“ 2 е обявила процедура за покупка на 2 милиона и 400 хиляди тона варовик на обща стойност 48 милиона лева още на 3 август. Информация за сключения договор не е публикувана.

Валери Симеонов, вицепремиер: Смисълът на една борса, това е едно състезание на цени и предложения, аз питам нямаше ли една фирма, която да предложи същия този варовик не на 21 лева, например на 20 лева или на 20 лева и 20 стотинки. Тези стотинки, умножени по тоновете, щяха да реализират много сериозни икономии на държавата.

Доставките на варовик за ТЕЦ „Марица изток 2“ предизвикват полемика от години. Още през 2013 г. проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция показа, че централата е изразходвала над 6 милиона и половина за варовик незаконно без да обяви обществена поръчка. Валери Симеонов обяви още, че отдавна е поискал смяната на шефовете на централата.

Валери Симеонов, вицепремиер: Ако си е частно дружество, нека си променя цената, но те се разпореждат с нашите пари, тука става въпрос за облагодетелстване на точно определени фирми, които даже не са се занимавали с тази дейност.
;

От ТЕЦ „Марица изток“ 2 не отговориха по същество на обвиненията на вицепремиера Валери Симеонов. Те обясниха за „По света и у нас“, че не са забавили поръчката, а са изчаквали обжалването ѝ, тъй като тя е обявена още през 2006 г. След съдебен контрол са отворили нова процедура през 2017 г.

От Държавната комисия по стокови борси и тържища са получили сигнал за сделките още през миналата седмица и ще предадат на вицепремиера резултатите от проверката. Оттам все още не могат да коментират случая и дали наистина има нарушения на правилата.

Доставките на варовик отдавна са проблем в държавната централа и често предизвикват скандали. Още през 2013 г. проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция показа, че централата е изразходвала над 36 милиона лева без обществени поръчки, като 6 милиона и половина от тях са именно от доставките на варовик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още няма информация срещу какъв откуп е освободен Адриан Златков
Все още няма информация срещу какъв откуп е освободен Адриан Златков
Около 200 души протестираха срещу управлението
Около 200 души протестираха срещу управлението