НОВИНИ

Елемент от канделабър откриха археолозите в Плиска

Елемент от канделабър откриха археолози в пръстта, с която е засипано малко водохранилище в средновековна Плиска. Находката е изключително рядка, но дава представа как са се осветявали владетелските сгради в средновековния град.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Здравка Русева
17:15, 11.09.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Канделабърът е изработен от два метала. Желязната част, по която има следи от хоросан и вар, е била забита в стената със закривен край за устойчивост. Бронзовото рамо е с украса.

Д-р Мариела Инкова - Национален исторически музей – София: “Бронзовата част, която е с форма на човешка ръчичка, държаща цилиндър. Това е някакво рамо за вътрешно осветление на сградите. През цилиндърчето е влизала друга част като острие, която е държала някаква чинийка за маслото за осветление.”

Археолозите намериха канделабъра във водохранилище, което е от по-късен период. То е прецизно изработено с дебела стена. От едната страна е облицовано с каменни блокове. От другата страна е с каменни тухли, скрепени с дебел слой хорасан. Строителната история на Плиска продължава да впечатлява археолозите, които откриват множество сгради от различните периоди на града. Разкриват системата от подземни тунели и комуникации, които са доказателство, че градът винаги е бил важен владетелски център, смята проф. Станислав Станилов.

Проф. Станислав Станилов – археолог: “Ние сме хванали страшно много структури, които са от различно време, от различни периоди, останки от дървени сгради, огради. Сега копаем каменна структура. От другата страна е площадът, който ние наричаме арената.”

Находките – водохранилището и варницата близо до него, както и част от каменна сграда, ще бъдат експонирани. Те са точно под пешеходната алея, която ще бъде заменена с мост, за да се вижда архитектурата на средновековния град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът„Ирма“ премина през Флорида
Ураганът„Ирма“ премина през Флорида
За какво гласуват в най-щастливата страна
За какво гласуват в най-щастливата страна