НОВИНИ

Георги Чолаков е новият председател на ВАС

Висшият съдебен съвет избра Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. За него гласуваха 20 от членовете на съвета, срещу 5 за неговия опонент Соня Янкулова. Кандидатурата на Чолаков беше издигната от Общото събрание на съдиите във ВАС.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:10, 11.09.2017 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Той е шеф на второ отделение и получи подкрепата на сегашния председател - Георги Колев, чийто мандат изтича през ноември. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов подкрепи Янкулова. При представянето си пред съвета Чолаков каза, че ще работи за качествено административно правосъдие и подобряване на тълкувателната дейност. Постави акцент върху електронното административно правосъдие и оценката за натовареност на съдиите. В първото си интервю пред БНТ Чолаков заяви, че ще разпореди пълен анализ на работата на съда. Финалната част от процедурата е издаването на указ от президента Румен Радев.

;

БНТ 2 предаде пряко заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, по време на което изслушваха кандидатите за председател на Върховния административен съд.

;

Георги Чолаков, избран председател на Върховния административен съд: За да има независимост в съдебната система, ние следва да бъдем открити, ясни и точни. Тоест всяко едно решение, което се взима от ВАС следва да бъде публично и да има обществено обсъждане на всяко едно решение, което предстои. Смятам, че ако ние сме достатъчно открити и обществото знае какво се случва в този съд то тогава доверието безспорно ще се повиши.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За какво гласуват в най-щастливата страна
За какво гласуват в най-щастливата страна
Дунав взе поредната си жертва
Дунав взе поредната си жертва