НОВИНИ

Изборът за председател на ВАС не беше договорен, заяви Чолаков

Изборът за председател на ВАС не беше договорен, аз поне не знам да има договорки за този избор. Той се проведе по правила, приети от Висшия съдебен съвет /ВСС/. Това заяви Георги Чолаков, след като беше избран за председател на ВАС от пленума на ВСС.

bnt avatar logo
от БТА
16:59, 11.09.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
изборът председател вас беше договорен чолаков

Той беше подкрепен от 20 членове на съвета срещу пет за Соня Янкулова, която беше другият кандидат за поста. Предстои президентът Румен Радев да подпише указ, с който да назначи Чолаков. Държавният глава може да наложи и вето на избора, като така процедурата ще се върне към ВСС, но това може да стане само един път.

Чолаков отрече спекулациите, че съдии от ВАС са били заплашвани да подкрепят кандидатурата му за председател на съда. "Аз не съм заплашвал нито принуждавал някой от колегите ми да гласуват за мен", заяви той. Чолаков допълни още, че носи отговорност пред всички подкрепили го магистрати.

Новият председател на ВАС каза още, че отношенията му с председателя на ВКС Лозан Панов са колегиални.
Представляващият ВСС Димитър Узунов коментира, че при проведения избор за председател на ВАС не е имало скандали, а само сблъсък на идеи. Той допълни, че след като свърши мандата му като член на ВСС на 3 октомври, ще се върне в съда в Сандански и няма да се възползва от кариерния бонус, който му позволява да се върне като действащ магистрат на по-висока позиция от тази, на която е бил избран. Узунов отрече слуховете, че ще стане председател на Специализирания наказателен съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дунав взе поредната си жертва
Дунав взе поредната си жертва
Ураганът Ирма е отнел живота на най-малко 10 души в Куба
Ураганът "Ирма" е отнел живота на най-малко 10 души в Куба