НОВИНИ

Влиятелни политици от България и Европа - в борда за председателството ни на ЕС

Българското председателство официално ще бъде открито на 4 януари с церемония в Народния театър в София. Премиерът Бойко Борисов е поканил влиятелни политици да участват в консултативен борд и да работят за изпълнението на приоритетите. Сред имената са Симеон Сакскобургготски, Росен Плевнелиев и бившият председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Това съобщи министърът за българското председателство Лиляна Павлова по време на конференция в столицата.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:38, 11.09.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

България поема председателството на Съвета на Европейския съюз в турболентен и тежък момент за Европа, но ще има възможност да участва във формирането на политиките за бъдещето на съюза. Това заяви на форума за българското председателство Лиляна Павлова. Тя посочи, че за да има успех, страната ни трябва да играе ролята на балансьор, но не за сметка на това да не защитава националните интереси.

Лиляна Павлова - министър за Българското председателство на Съвета на ЕС: За съжаление, именно в наши ръце се очертава да бъде търсенето на компромиси и разбирателство по теми, по които виждаме, че за момента Европа не може да се съгласи - темите, свързани с релокацията на мигрантите, теми, свързани с това, какъв да бъде бюджетът, какви да бъдат фондовете, какво да се случи в рамките на това разделение на бедни и богати, икономическия съюз, еврозоната. Това са много, много тежки дебати, много тежки теми, по които, вярвам и се надявам, че ще успеем да намерим компромиса, да намерим баланса.

Сред основните теми за българското председателство са сигурността, стабилността, както и европейската перспектива за Западните балкани. Кабинетът разчита на опита на високопоставени политици, сред които Симеон Сакскобургготски, Росен Плевнелиев, Херман Ван Ромпой и Ханс Герг Пьотеринг, които ще бъдат своеобразни посланици на българското председателство. Първата среща на Висшия консултативен борд, в който те ще участват, ще бъде през октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съюзът на учените във Варна има нов председател
Съюзът на учените във Варна има нов председател
16 години от атентата на 11 септември
16 години от атентата на 11 септември