И тази година има недостиг на работна ръка по морето

Два месеца преди откриването на летния сезон в Слънчев бряг хотелиерите отново имат проблеми с набирането на квалифицирани кадри за работа. Въпреки че един рецепционист ще получава заплата колкото е средната за страната, желаещи за позициите няма.

от Юлиана Шопова
12:45, 18.02.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Хотелиерите се оплакват, че не могат да си намерят обучени кадри, които да работят в туризма. Всяка година когато се провеждат интервюта за работа кандидатстват само неквалифицирани кадри.

Веселин Налбантов, хотелиер: Ние проблеми с работници нямаме имаме проблеми с необразовани работници. Като цяло има работници желаещи около 100- 120 хиляди от Украйна, Беларус и Русия. Но не затова иде реч искаме тука в нашите училища да се обучават хората.

Текст: Тази година камериерката, която работа по Черноморието ще получава около 800 лева според последните увеличения. Повече ще получават сервитьорите и барманите, които владеят поне два езика.

;
Веселин Налбантов, хотелиер: Да за образованите ще има повече пари това е съвсем естествено, но при нас идват необразовани хора не искам да обиждам някого и искат да получават повече от лекарите.

Проблемът с кадрите се получи още преди няколко години, защото повечето от професионалистите избраха да работят в чуждите курорти, където заплащането е в пъти по-голямо.

Веселин Налбантов, хотелиер: От къде ще ги вземем тези високи заплати, когато туристите плащат това, което плащаха и през миналата година?

За да не останат без обслужващ персонал, българските хотелиери и тази година ще набират работници от Украйна, Беларус и Русия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Израелският премиер отправи предупреждение към Иран заради Сирия
Израелският премиер отправи предупреждение към Иран заради Сирия
Принц Албер II пред БНТ: Мирът е най-важното послание на Олимпийските игри
Принц Албер II пред БНТ: Мирът е най-важното послание на Олимпийските игри