И.д. директорът на "Хоризонт" подаде оставка след протест пред БНР

Изпълняващият длъжността директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев подаде оставка след скандала със свалянето от ефир и отстраняването от ресор на журналиста от БНР Силвия Великова. Впоследствие стана ясно, че тя е възстановена на ефир от следващата седмица, връща се и в ресора си. Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка защо излъчването на "Хоризонт" беше спряно за няколко часа днес. По обед журналисти се събраха пред сградата на Националното радио в защита на свободното слово.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:23, 13.09.2019
Чете се за: 02:32 мин.
У нас

Морален акт. Така Николай Кръстев определи подаването на оставката си. Вчера той е взел решение да промени графика на програма "Хоризонт", с което Силвия Великова временно е свалена от ефир.

Николай Кръстев - БНР: Не ми е оказван натиск, сам взех това решение.

Поводът - радиото е било санкционирано от СЕМ във връзка с изнасяне на данни за непълнолетно лице. Силвия Великова е трябвало да даде обяснения по този случай, както и защо е била в ефир ,без да прекрати отпуската си. Отстранена е временно, за да й бъде връчен констативен акт.

Николай Кръстев - БНР: За да може да се концентрира, да го кажем така, върху тази част. Моята отговорност е свързана с това, че моето действие предизвика вълна от мога да кажа недоумение. в програма Хоризонт, така и извън БНР.

Според Николай Кръстев Великова е останала с грешно впечатление, че отстраняването й е за постоянно. Тя отрече.

Силвия Великова, журналист: Какво значи грешно да съм разбрала, като ми казват на събитието, на което си и е планирано отива еди кой си колега, ресорът ти го поема еди кой си колега, а теб те командировам в Стара Загора?

Събитията в радиото предизвикаха силен обществен отзвук. В знак на подкрепа към Силвия Великова днес пред БНР се събраха журналисти от различни медии.

Диана Янкулова - журналист, БНР: Тук съм в подкрепа на свободната журналистика, и на свободната мисъл в обществената медия.
Силвия Чолева - журналист, БНР: Срам ме е от това, което става.
Снежана Тодорова - председател на СБЖ: Да се отстрани толкова известен журналист, носител на толкова национални и международни награди, това е много груба грешка и потъпкване правата на журналистите.

Ръководството на радиото излезе с официална позиция, в която заявява, че Управителният съвет е изслушал Николай Кръстев и споделя становището му, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръчва да има плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми. За целта препоръчва да бъде определен по още един журналист във всеки ресор.

Реакция имаше и от премиера Бойко Борисов. Той каза, че вчера лично се е обадил на Великова, която познава от години като журналист.

Бойко Борисов - министър-председател: Като чух за тази глупост, която са се сътворили, разпоредих, защото аз не го познавам директора на БНР, помолих да му предадат, защото изпълнителната власт само дава парите, а не се меси, и му казах, че все пак обаче съм и председател на партия, което ме прави и шеф на най-голямата парламентарна група в парламента, която е гласувала за неговия избор, и ако не оправи това безобразие, днес сутринта няма да дойда в Русе, а ще отида в парламента и ще поискам парламентарната група да му вземе оставката или да му поиска оставката. Какво повече да направя?Главанаци е точната дума. Как могат и то днес, а бе просто имам чувството, че го правят нарочно.

Скандалът коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Свободата няма цвят, ако не се обединим всички срещу мракобесието и диктатурата, които се налагат в страната, те ще ни отнемат свободата на всички ни, без оглед на цвета. За нея трябва да воюваме всеки ден и заедно.

Тази сутрин между 6 и 11 часа сигналът на програма "Хоризонт" бе спрян заради планирана профилактика. Решението за това бе оповестено късно снощи. Точно тогава трябваше да бъде излъчено предаването "Преди обед" с водещ Силвия Великова. От прокуратурата обявиха, че предвид статута на БНР като стратегически обект е разпоредена незабавна проверка. Тя е възложена на ДАНС, СЕМ и КРС.

;

Отстраняването на Силвия Великова предизвика силен отзвук в обществото и събра журналисти и граждани пред радиото.

До бързата развръзка на случая и връщане на журналистката в ефир според нея се е стигнало заради обаждане късно снощи от Бойко Борисов, за което той потвърди.

А първият работен ден на Николай Кръстев като директор на програма "Хоризонт" се оказа и последен. Вчера изненадващо и за него той е бил назначен на поста. Като недоразумение той определи случилото се с журналиста Силвия Великова и призна, че е допуснал грешка, която се дължи на липсата на административен опит.

;

Българското национално радио, както и БНТ, са стратегически обекти за националната сигурност и като такива в случай на бедствие, авария или някаква криза трябва да предупредят населението. Именно затова пълното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" повдигна въпроси и вече тече проверка на институциите

Директорът на БНР Светослав Костов и подалият оставка Николай Кръстев тази вечер дават обяснение в ДАНС за причините, довели до спирането на програмата. Очаква се проверката да приключи до три дни.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Четирима души са обвинени за търговия с органи
Четирима души са обвинени за търговия с органи
Историческата комисия с Македония отново не постигна консенсус
Историческата комисия с Македония отново не постигна консенсус