НОВИНИ

Идан Райхел превръща София в столица на толерантността

Израелската музикална звезда Идан Райхел даде специално интервю за Българската националана телевизия. През септември той обещава да напарви уникално шоу в киноцентъра в Бояна. По думите му София ще стане столица на толерантността. Тази седмица той представи у нас документален филм, посветен на него. За езика на музиката и любовта на Идан към българската музика разказва в специалното си интервю.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
12:00, 17.08.2016
Чете се за: 02:19 мин.
Още

БНТ: Идвате за първи път в България - какво знаете за нашата страната?

Идан Райхел - В Израел живеят много имигранти от различни части на света, едни от най-интересните от тях са българските имигранти. Те са много комуникативни, интелигенти и задълбочени. Всичко което знам за България е от българите които познавам. Така, че мнението ми за вашата страна е много позитивно. Тук аз е чувствам сякаш съм у дома, посрещнахме много топло и гостоприемно.

БНТ: Какво знаете за българската музика, слушал си те например?

Идан Райхел - Когато бях малък, свирех на акордеон. Мисля, че това е инструментът, който държи ушите отворени за другите култури и за имиграцията по целия свят. Тогава се запознах с българската фолклорна музика. Акордеонът звучи различно - от България, през музиката на Франция до тангото на Аржентина. Мисля, че съм бил късметлия, че точно това е моят първи инструмент - символ на толерантност, приемане. Този инструмент лесно се напасва себе си към всяка страна. Вашата музика звучи много красиво през него. А преди време, в Израел, имах възможността да се срещна и да работя с едни невероятни дами от "Мистерията на българските гласове". Те участваха в записите на някои от песните в албума ми "Quarter to six". Тези дами паят абсолютно удивително. И си казах "Wow искам да съм българска жена".

;

БНТ: Как музиката може да обединява хората по света?

Идан Райхел - Мисля, че няма да е клише ако кажа, че музиката е интернационален език, защото не е необходимо да знаете френски за да слушате Едит Пиаф, и без да разбирате английски ви можете да оцените Майкъл Джексън, реге или Боб Марли. Според мен музиката е много добра енергия, с която могат да се изграждат мостове между различните култури. Просто отворете сърцето си. Аз работя именно за това. Защото когато разбереш своя съсед, би могъл да го приемеш много по-лесно. Хората, които се държат като расисти, в повечето случаи не познават своите съседи, не виждат всъщност колко много си приличат. Чувствам, че проектът ми допринася за това хората да обикнат съседите си от различни култури.

БНТ: Как музиката Ви откри?

Идан Райхел - Това е много интерес въпрос - как аз отрих музиката и как започнах... Защото когато хората те питат - Колко време работихте за последния албум - ти им отговаряш - точно когато приключих с предпоследния си албум. Но работата по твоя първи албум реално започва в денят на твоето раждане. От момента в който - твоята майка, баба ти пеят за първи път. И така работата по първия ти албум започва още когато си бебе.

;

БНТ: Какво да очакваме от концертът Ви в България през септември. Какво е Вашето послание?

Идан Райхел - Когато свирим с моята банда идеята ми е за час-два да пренесем хората на едно по-добро място. По-добро място, където има повече позитивизъм, надежда, толерантност. За това и създадоха проект, който да обедини повече от 150 музиканти и певци. Най-младият е на 16 години, а най-възрастните са на 83 и 91 години. Всички те идват от различни краища на света - Израел, Източна Европа, Африка, някогашния Съветски съюз и Америка. Първо искахме да правим музика, но осъзнахме, че всъщност създаваме ново културно обединение. Обединение, което отразява красотата на звуците. За това и пътуваме много по света. Идеята на концертът ми тук в България на 17 септември е да съберем хора, който да бъдат заедно и да се насладят на музика от различни точки на света. Не мога да ви кажа колко ще продължи концертът. Ние никога не знаем с точност когато ще започнем, още повече когато ще приключим да свирим. Това, което мога да Ви разкрия от сега е, че в София идваме с най-добрите музиканти. Очаквам с вълнение този концерт, жив концерт, в който никой не може да ни каже - "Стоп!". Аз мисля, че в това е част от магията на това което правим, иначе няма да има разлика с това дали слушаш CD или концерт. Това е голямата разлика, защото тук ще съпреживяваме на момента - музиката и нейното послание. И нямам идея как ще приключи тази магия.

БНТ: Благодаря, звучи толкова интересно. Ще се видим през септември!

Идан Райхел - Ще се видим на 17-и септември!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две версии за теча в Николаево - човешка намеса или технически проблем
Две версии за теча в Николаево - човешка намеса или технически проблем
Банско с „горещ телефон срещу измами
Банско с „горещ" телефон срещу измами