НОВИНИ

125 години от създаването на мините в Перник

Пернишката мина - първото и най-голямо минно предприятие в България, навършва днес 125 години. На този ден през 1891 година в местността "Кулата", е започнало строителството на първия български рудник и най-голямо предприятие в сектора у нас - "Стари рудници" на Държавна мина "Перник", съобщават от Регионалния исторически музей.

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 17.08.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Като пръв откривател на каменовъгления басейн в Пернишко се счита френският геолог Ами Буе, който още през 1836 - 1837 г. е пропътувал с научна цел Балканския полуостров.

Между 1927 - 1928 г. със средства на мината и по нейна инициатива в Перник е завършена и пусната в експлоатация първа по рода си на Балканския полуостров електроцентрала, свидетелстват данни от архивите. Тя захранвала с електричество не само минните обекти, но се ползвала и за битови нужди. В резултат Перник е едно от най-рано електрифицираните селища у нас.

Общото производство на пернишката мина от създаването ѝ досега надхвърля 340 милиона тона въглища. Най-усилен е бил добивът през 60-те години на миналия век, когато в рудниците са работили над 17 хиляди души. Рудникът е е действащ до 1966 г., когато е затворен поради изчерпване на залежите от кафяви въглища.

През 1986 г. рудникът е превърнат в подземен Музей на минното дело.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандални кадри! Шофьор в София отказва достъп на мъж в инвалидна количка
Скандални кадри! Шофьор в София отказва достъп на мъж в инвалидна количка
Пожари и наводнения в САЩ
Пожари и наводнения в САЩ