НОВИНИ

Има дискриминация при приема на първокласници, твърди прокуратурата

Върховната административна прокуратура е образувала преписка заради дискриминация при приема на ученици в 1-ви клас в поне 143 училища на територията на страната.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
17:42, 14.11.2017
Чете се за: 00:29 мин.
Още

От прокуратурата са категорични, че има дискриминация спрямо деца, чиито родители не заемат длъжности в сферата на образованието и държавната администрация.

Установено е, че педагогическите съвети са въвели предимство за деца, чиито родители са на постоянен трудов договор към държавната администрация и образованието. Не е ясно колко деца вече са приети с предимство според допълнителните критерии. Утре на публично заседание Комисията за защита от дискриминация трябва да се произнесе по случая.

Виктор Малинов - прокурор във Върховна административна прокуратура: "Открихме, че са въведени предимства, свързани основно с качества на родителите на първокласниците. Тези качества най-общо касаят професията на родителите - работещи в държавна, общинска администрация, в системата на Министерството на образованието и науката и други подобни. На тази основа се извърши преценка, че тази професия на тези родители лишава другите деца, чиито родители са с други професии да участват наравно в едно класиране".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП постави условие на ГЕРБ да подкрепи промените за приватизацията
БСП постави условие на ГЕРБ да подкрепи промените за приватизацията
Започват Коледните пости
Започват Коледните пости