НОВИНИ

Има ли нова "мода" учениците да решават проблемите си с бой?

Видео, в което момичета в тийнейджърска възраст от Варна се бият в центъра на града, а други ученици ги аплодират, за пореден път повдигна въпроса за агресията в училище. Има ли нова “мода” за решаване на проблемите сред подрастващите и наистина ли в социалните мрежи се организират боеве?

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
07:09, 14.11.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Това е поредното видео, в което личен проблем между ученици се превръща в публичен бой. Макар и да не са начин за справяне с проблемите, боеве в училище винаги е имало. Новото днес е, че те се заснемат и след това чрез социалните мрежи видеото може да се ползва за изнудване.

Въобще не е хубаво, защото засрамват другите и просто не е хубаво. - ти качвал ли си в социалните мрежи такива неща, които знаеш, че някой ще пострада от това или пък ще се почувства зле? - Никога. - А познаваш ли такива хора? - Да, много. - Какво ги мотивира? - Хората да ги познават, колко са популярни и така нататък.

Когато клипчето се качи в интернет, то се гледа от хиляди. Когато медиите го подемат, стига до милиони зрители. Според училищни педагози и психолози, това води единствено до стигматизиране на конкретните участници, но не и до решаване на проблема с агресията.

Има боеве за пари – както за момчета, така и за момичета. - Как се организират тези боеве? - Примерно става нещо, по коридорите се блъскат рамо в рамо, говорят си някакви неща и уреждат боеве, което според мен няма никакъв смисъл. - А къде ги организират? Вярно ли е, че има Фейсбук групи, в които се правят? - Да, има Фейсбук групи. Аз съм бил канен в тях, обаче не искам да се бъркам в такива неща. За мен това е избиване на комплекси просто.
Виждал съм няколко пъти, по принцип е повече за момчета или за снимки – За снимки? - Да, примерно има някакви грозни снимки у тях, дето не са ги изтрили или са ги качили или нещо такова. - Тоест едната изнудва другата, че ще публикува нещо в социалните мрежи. - Точно така.
Тези хора за мен нямат бъдеще. Щом боят е начина за решаване на техните проблеми за напред не знам как ще се оправят.

Момичетата, които се бият във видеото са били приятелки. От боя са минали няколко седмици, а техни преподаватели уверяват, че и с двете се работи. Според психолози в такъв момент е важно да се стигне до корена на проблема, а децата, участвали в сбиването да разберат, че са допуснали поправима грешка.

Пробационните програми не винаги работят, а поставянето на участниците в светлината на прожекторите много често се оказва пагубна за бъдещето им. Единственото решение на проблема е родители и учители да започнат да работят заедно, за да опознаят по-добре децата, компаниите в които попадат и проблемите, с които се сблъскват ежедневно, а не знаят как да разрешат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малки математици с медали от международно състезание във Филипините
Малки математици с медали от международно състезание във Филипините
Съдът решава окончателно дали да пусне от ареста Йоан Матев
Съдът решава окончателно дали да пусне от ареста Йоан Матев