НОВИНИ

Нюкясълска болест по птиците в Пазарджишко

Огнище на Нюкасълска болест по птиците откриха в пазарджишкото село Синитево. След потвърждение на лабораторните проби, всичките 50 птици в стопанството да умъртвени. В 13-километрова зона около огнището е забранена търговията и транспортирането на птици и продукти от тях, пазарите за пернати и провеждането на изложби.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Елена Ламбрева
21:00, 13.11.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Сигнал за заразените птици подала собственичката на малко стопанство в Синитево. Тя забелязала, че домашните ѝ кокошки започнали да умират една след друга. Кметът на селото веднага се обадил в областната дирекция по безопасност на храните.

Борислав Алексиев - кмет на село Синитево: "Дойдоха, взеха проби. Пробите се оказаха положителни, след което всички птици бяха умъртвени по хуманен начин. Това е единичен случай и доколкото знам птиците са закупени от пазар в Стамболийски."

Хората от близките къща са силно притеснени от разпространение на болестта.

Борис, съсед: "Всичко е имунизирано тук. Събраха се всички доктори тука пред нас и тръгнаха да имунизират."

Няма опасност за населението, заявиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик. Около огнището е въведена 3-километрова предпазна зона с повишено наблюдение. В нея влизат селата Синитово, Мирянци и Огняново. На контрол подлежат и още 17 селища в допълнителната 10-километрова зона.

Петко Митев – БАБХ-Пазарджик: "Нямаме в момента никакви сигнали за повишена смъртност от други стопани както в 3-километровата, така и в 10-километровата зона, която наблюдаваме чрез регулярни прегледи."

Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени, съобщават още от Агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дни след премиерата: 30 хиляди зрители гледаха Възвишение
Дни след премиерата: 30 хиляди зрители гледаха "Възвишение"
Откриха оранжерия за марихуана в Бояна и Бистрица. Двама са задържани (СНИМКИ)
Откриха оранжерия за марихуана в Бояна и Бистрица. Двама са задържани (СНИМКИ)