НОВИНИ

Има ли опасност от нови земетресения в Гърция

В Гърция бяха регистрирани две по-силни земетресения в рамките на последните 24 часа. Едно с магнинут 5,5 и още едно с магнитут 4,2 разлюляха южната ни съседка. Въпреки че, едното удари полуостров Пелопонес, а другото стана на 30 километра източно от Солун. От Сеизмологичния институт към БАН съобщиха, че лек трус е усетен и у нас. Има ли опасност от нови земетресения в Гърция? Вижте повече в "Денят започва" от Емил Ботев от Сеизмологичния институт към БАН.

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 26.06.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

В 8-8:15 часа сутринта започва тази серия с едно първо земетресение в района на екваторията на Средиземно море, югозападно от Пелопонес, на около 550 км от нашата страна. Това заяви в студиото на "Денят започва" професор Емил Ботев от Сеизмологичния институт към БАН.

По думите му в 11:21 часа става едно земетресение в Халкидики, северно от Солун, на 100 км от нашата територия и след това става още едно земетресение в района на Северноегейския жлеб или ров.

Професор Ботев обясни, че между двете силни земетресение няма нищо общо, защото се дължат на съвсем различни механизми.

Проф. Емил Ботев, Сеизмологичен институт към БАН: Защо се спираме и на третото земетресение в 11:45 часа, от вчера, което беше със значително по-слаб магнитут, близо до Самотраки по Северноегейския жлеб, ами защото точно на това място стана едно земетресение преди 4 години, на 24 май 2014г. с магнитут 6.9, значи почти 7, и беше усетено със сериозни повреди в Хасковско и Кърджалийско, но само повреди без ранени и жертви на територията на нашата страна.

По думите на професора до сега са последвали десетина слаби земетресения, с възможност за усещане с магнитут над 3. В следващите няколко дни би трябвало да бъдат регистрирани още.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Денят започва: Европа и мигрантите - Мохамед Халаф и Симеон Николов
В "Денят започва": Европа и мигрантите - Мохамед Халаф и Симеон Николов
Защо Турция остава разделена след изборите?
Защо Турция остава разделена след изборите?