НОВИНИ

Има недостиг на защитени жилища за хора, претърпели насилие

Недостиг на центрове за подкрепа на жертви на насилие и липса на сериозна превенция - за това сигнализират от неправителствения сектор. Днес лидерът на ПЕС Сергей Станишев посети Рехабилитационен център за пострадали от домашно насилие жени и деца. Мотивът - в диалога „за“ и „против“ Истанбулската конвенция до момента не се е чул гласът на жертвите на насилие и на тези, които им помагат да се справят с преживяното.Репортаж на Милена Кирова и оператора Станислав Ангелов.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:18, 02.02.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Насилие. Търсене на помощ. И битка. Път, по който се върви трудно. Път, по който жени и деца вървят най-често сами. Ръка им подават от неправителствения сектор, но и те казват, че често са с вързани ръце. Затова очакват - да се ратифицира Истанбулската конвенция.

Юлия Андонова - координатор на програми, проекти и събития във Фондация ,,П.У.Л.С": Нямаме необходимите законови мерки за подкрепа и дори самите колеги от Областните дирекции на МВР, с които работим, понякога нямат правомощия да помогнат.
;

Годишно повече от 200 пострадали от насилие търсят помощ във Фондация „П.У.Л.С“. Само 12 обаче могат да получат подслон в кризисен център. Често пътуват от другия край на държавата. Ако няма свободно легло, се търсят алтернативи.

Ирина Иванова - консултант на деца, пострадали от насилие във Фондация ,,П.У.Л.С": Свързваме се с другите кризисни центрове и работим за това дали има възможност да бъде настанен някъде другаде в страната или пък да работим с т.н. разширено семейство, приятелски кръг, където може да остане за известно време.
;

В момента в страната има само 20-тина центъра за подкрепа на жертви на насилие.

Мариана Евтимова - адвокат: Ако документа бъде ратифициран, то най-общо казано във всеки областен град трябва да има такъв кризисен център. Има разписан закон за защита от домашното насилие, но това не е достатъчно, тъй като той не обхваща първо всички форми на насилие и второ е много слаба частта на превенцията.

След като чу всичко това лидерът на ПЕС Сергей Странишев за пореден път повтори своята позиция за Истанбулската конвенция, а именно - чрез нея ще се поемат конкретни ангажименти за защита на жените и деца от насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община обявява конкурс за нов пост
Столичната община обявява конкурс за нов пост
Призьорите от конкурса Да украсим София за Коледа получиха своите награди
Призьорите от конкурса "Да украсим София за Коледа" получиха своите награди