НОВИНИ

Има увеличение на трудовите злополуки у нас, според данни на НОИ

94-ма работници са загинали при трудови злополуки у нас през миналата година. Според данни на НОИ в сравнение с 2016 г. има увеличение на общия брой и на смъртните случаи, и на трудовите инциденти. Днес отбелязваме Световния ден на безопасността и здравето при работа.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:55, 27.04.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Най-опасният сектор за работа - строителството. 20 загинали през 2017 г. И работници без каски.

Живко Качев, техник на строителен обект: Почват горещините, случва се на моменти да си свалят каските, да се замият момчетата. Може да се случи точно в този момент да минават проверяващите.

Лош късмет очевидно. 50% от всички установени нарушения от Инспекцията по труда в национален мащаб са за неспазване на условията на труд.

Славянка Симитчийска, директор на Дирекция "Инспекция по труда", гр. Благоевград: Всеки път констатираме едни и същи нарушения за съжаление.

Възможна причина - инструктажът за безопасност протича формално, отчитат от КНСБ. И работникът често не е информиран. Младите и ниско квалифицираните са най-застрашени.

Иван Кокалов - вицепрезидент на КНСБ: Особено при първите седмици опасността те да получат травма, и не дай си боже трудова злополука със смърт - е много по-голяма.

Най-много злополуки има в транспорта, след него - сектор държавно управление. София води класацията при градовете, във Видин има най-малък брой инциденти - за сметка на икономическото развитие на региона.

КНСБ днес връчиха три отличия за добри практики за осигуряване безопасността на работниците. Носител на едно от тях е фирмата, осъществила строителния надзор на ремонта на НДК, при който поставените само преди месеци плочки вече са напукани или счупени.

Васил Цацков - фирма за строителен надзор: Вие гледате някакви детайли... важно е да има любов и хармония между хората.

Успокояващо е, че работниците, следили процеса по поставяне на плочките, са здрави и в безопасност. Посетителите на площада обаче може да нямат същия късмет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийската опера на гастрол в Полша
Софийската опера на гастрол в Полша
Захариева: Политиката на НАТО на отворени врати трябва да остане
Захариева: Политиката на НАТО на отворени врати трябва да остане