Образувани са досъдебни производства за безстопанственост срещу 13 болници у нас

Нарушенията в болниците под ударите на закона. Прокуратурата образува досъдебни производства за безстопанственост срещу 13 лечебни заведения, а в още 15 започнаха допълнителни проверки. Действията на обвинението са резултат от проверки в края на миналата година. Засега по-голямата част от уличените болници отказват коментар.

Айше Сали
от Айше Сали
20:07, 27.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

329 проверени договора и установени скандални нарушения. Символичните наеми за болнични площи и медицинско оборудване са сред често срещаните примери за неизгодни сделки в 13 болници, обект на вниманието на прокуратурата.

Сотир Цацаров, главен прокурор на Р. България: Това, което обещахме през месец декември, към този момент е изпълнено в значителна степен. Държа да кажа съвсем ясно мнението си: наказателното преследване за неизгодини договори, защото има скандално неизгодни договори, е решение, но то съвсем не е ключа към проблема.

Класиката в погазването на закона се нарича "болница в болницата". Без да посочва конкретни лечебни заведения Сотир Цацаров уточни, че в някои от тях загубите са за милиони. След примера с наем на аптека за 50 лв. на година главният прокурор даде и друг пример, при който източването възлиза на 29 хил. лв.

Сотир Цацаров, главен прокурор на Р. България: Болница, която разполага с 4 линейки, само че за транспортиране на болни не се използват тези изправни линейки, а болницата има договор с транспортна фирма,която е собственост на зам.-управителя.

Това се случва на гърба на честен и бих казал благороден труд на хората, облечени в бели престилки.

Потърсихме ръководители на болниците от списъка на прокуратурата. Засега повечето директори отказаха коментар, а някои от тях научили за досъдебните производства от медиите. Главният прокурор пък обясни, че голямата част от разследванията са за действия на техни предшественици. А за да няма съмнения за натиск в по-малките градове Сотир Цацаров е възложил проверката на Софийската градска прокуратура.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Автобус с български туристи се преобърна в Сърбия
Автобус с български туристи се преобърна в Сърбия
Мая Манолова: Нужен ни е ОЛАФ за двойния стандарт при храните
Мая Манолова: Нужен ни е ОЛАФ за двойния стандарт при храните