Индонезия ще премести столицата си

Властите в Индонезия обявиха намерението си Джакарта да не бъде вече столица на островната държава, съобщава BBC. Новата столица още не е известна, но според медии в страната едно от предпочитаните места е Палангкарая на остров Борнео.

Александър Детев
от Александър Детев
16:50, 29.04.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света
индонезия премести столицата

Идеята да бъде преместена столицата се обсъжда от години. Джакарта има население над 10 милиона души и е обявена за най-бързо потъващия град на света. Според експерти до 2050 година градът ще бъде под вода. От BBC напомнят също така, че през 2016 година изследване посочи именно столицата на Индонезия за града с най-лошото улично движение на планетата.

Министърът по планирането на националното развитие Бамбанг Броджонегоро заяви, че процесът на преместването може да продължи едно десетилетие. Той обясни, че решението на президента на Индонезия Джоко Видодо столицата да бъде преместена е напълно постижимо и не е прецедент. Броджонегоро цитира примера на Бразилия, която премества столицата си в едноименния град през 1960 година, както и Мианмар и Казахстан, които направиха същото през съответно 2006 и 2019 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жителите на санданското село Струма се надхвърляха с яйца
Жителите на санданското село Струма се надхвърляха с яйца
Не допуснаха Карлес Пучдемон до участие в европейските избори
Не допуснаха Карлес Пучдемон до участие в европейските избори