НОВИНИ

Инспекцията по труда започна проверка на фирма "Феникс Дупница"

Инспекцията по труда в Кюстендил започна проверка на дупнишката фирма "Феникс Дупница". Тя е собственост на Кольо Илиев, който беше обвинен за неправилно управление на отпадъци. По този начин е създал опасност за здравето на хората и е нанесъл вреди на околната среда, при големия пожар, който повреди част от магистрала "Струма" при Дупница.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
22:52, 13.02.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Инспекцията по труда проверява дали фирмата продължава да работи и дали служителите и получават заплатите си. До момента е установено, че всички работници имат сключени трудови договори.

Валентин Златински, директор на Инспекция по труда -Кюстендил; Има задължения работодателят при рязка промяна на финансовото състояние на фирмата да информира работниците. В хода на проверката се установи, че работниците полагат труд на площадката на фирмата, че не са в престой.

От фирмата обясниха, че засега продължават да работят, спазвайки наложените ограничения за приемане и обработка на нови суровини.

Емилия Алексиева, служителка от фирмата: В момента имаме възможност да сортираме наличната суровина, нямаме право да вкарваме суровина от фирмите. На фирмата ни е забранено да изкарва от суровината, така че гледаме доколкото е възможно да продължим в нормален ритъм дейността си.

От фирмата заявиха още, че търпят загуби, заради невъзможността да изпълняват договорите, които имат с партньорите си.

Даниела Вучкова, служителка от фирмата: Притесненията са, че поради това шумене партньорите не искат да сключват договор с нас. На този етап шефът е категоричен, че не иска да се отказва от персонала, държи на хората. Иска да ги запази, да не ги остави на улицата без доходи и без работа.

В понеделник Окръжният съд в Кюстендил ще разгледа искането на прокуратура за налагане на по-тежка мярка за неотклонение на Кольо Илиев. Той беше пуснат под гаранция от съда в Дупница срещу 10 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилено полицейско присъствие в Дупница
Засилено полицейско присъствие в Дупница
Над 3 км тръби от водопровода Мало Бучино-Перник вече са положени
Над 3 км тръби от водопровода Мало Бучино-Перник вече са положени