НОВИНИ

Инструктори излизат с писмена позиция против промените срещу купуване на книжки

Автоинструкторите и представителите на школите за шофьорски курсове ще излязат с писмена позиция против готвените промени срещу купуването на книжки. Тя ще бъде внесена във всички официални институции, каза репортерът на БНТ Милена Кирова.Инструкторите са против изпитите да се провеждат в държавни автомобили, не смятат, че корупцията ще се пресече.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:20, 27.06.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Притесняват се, че ще се наложи да си закупят същите автомобили, като тези, които има държавата. Според тях това е така, понеже няма как за 32 учебни часа да се реагира адекватно в автомобил, различен от този, в който си се учил.

Витко Митрович - Асоциация за обучения в транспорта: Всички учебни центрове ще закупят от същия автомобил, защото вие ако сте се явявали на изпит, знаете, че на автомобила, на който сте се обучавали, ви е трудно на първо време да покажете способностите си. На друг автомобил, това е антипазарно, монополно поведение.
Юрослав Йорданов - инструктор: В практиката единственото, което може да се предложи, е да се засили контролът и изпитите да излизат от държавата и това е нещото, което наистина нещо, което ще спре продаването на шофьорски книжки.

БНТ: Как ще се засили контролът?

Юрослав Йорданов - инструктор: Като хората, които контролират, визирам автомобилна администрация, започнат да работят, както трябва.
Владимир Илиев - инструктор: Корупцията ще спре, ако държавата си подбере кадърни изпитващи, ако им увеличи заплатите, за да не се изкушават, не може при сегашна заплата от 500-600 лева, или около тази цифра, един преподавател да устои на изкушенията.

От "Автомобилна администрация" обясниха, че няма да се налага да се купуват нови коли от автошколите, ще има и толеранс към изпитваните, като им се дава време да свикнат с колите. Новите автомобили ще са за изпити категория Б, където шофьорите са по-неопитни.

Владимир Войновски - гл. секретар на Агенция "Автомобилна администрация": Не смятам, че това ще доведе до хаос, не виждам просто какъв може да бъде хаосът. Още повече, че това не се практикува само в България, практикува се и в други европейски държави. Нашата идея е да оборудваме автомобилите с датчици и камери, така че да не може да се манипулира
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Излязоха резултатите от първото класиране за прием след 7 клас
Излязоха резултатите от първото класиране за прием след 7 клас
В Благоевград започва повторно пръскане на тревните площи срещу кърлежи
В Благоевград започва повторно пръскане на тревните площи срещу кърлежи