НОВИНИ

Жена с увреждания жертва на дискриминация

Жена с увреждания от врачанското село Кунино потърси съдействие от "По света и у нас" за разрешаване на дискриминационен казус. Тя е от ромски произход и сигнализира, че кметът на селото й пречи да изпълнява трудовите си задължения и честно да изкарва заплатата си.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
08:34, 20.09.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Цвета Радкова е на 55 години с 63 процента инвалидност. От началото на август е назначена за две години по национална програма за трудова заетост на хора с увреждания. Определено й е работно място като технически сътрудник в кметството на село Кунино. Но кметът на селото не я допуска в сградата.

Цвета Радкова, инвалид: Предишната жена, която беше на моето място, първо той ѝ беше дал стая, полицейската стая, но аз не претендирам за бюро, пак ви го казвам, поне да ми каже: ето, в салончето седи. А аз съм инвалид, програмата ми е инвалидна и ме пече по цял ден, защото седя навън, той казва, че не може да ми подсигури работа. Но аз съм дистанцирана и дискриминирана, обаче не мога да работя така повече, аз съм болна и това е психическо напрежение.

Кметът на селото отрече всякакви намеци за дискриминация, но смята, че няма нужда от такава длъжност. И ни насочи да питаме общинския кмет защо я е назначил.

Йоло Богданов, кмет на с. Кунино: Например нейната работа, доколко разбрах от характеристиката й, е да помага на кметството, да дава съвети на хората при подготвяне на документи, но аз нямам такава стая, където да я настаня.

Кметът на община Роман Валери Ролански заяви, че не е получавал подобен сигнал и не знае нищо за проблема.

Валери Ролански, кмет на община Роман: Ще проверя случая, ще видя как точно стоят нещата. При мен тя не е идвала да се оплаква.

Цвета Радкова заяви, че ако не се намери решение на случая, ще сезира Комисията за защита от дискриминация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С панорамен асансьор ще стигаме до хълма Трапезица
С панорамен асансьор ще стигаме до хълма Трапезица
Най-старото състезание с балони започна
Най-старото състезание с балони започна