НОВИНИ

Иракската армия навлезе във важен район под контрола на "Ислямска държава"

Иракската армия с подкрепата на водената от САЩ въздушна коалиция навлезе в стратегически район в Западен Ирак, който досега беше под контрола на "Ислямска държава", съобщи ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
21:07, 30.07.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
иракската армия навлезе важен район контрола ислямска държава

Офанзивата беше подета по-рано днес и целта й беше да се освободи град Халидия, на около 23 км източно от Рамади, столицата на провинция Анбар, съобщи пресслужбата на иракските въоръжени сили. След като срещнаха слаба съпротива от страна на ИД, иракските военни, федералната полиция и шиитската милиция "Народна мобилизация", подкрепяни с удари на многонационалната коалиция, щурмуваха фронтовите линии на Халидия. Двадесет ислямисти бяха убити в офанзивата. Напредването на правителствените сили обаче беше забавено от заложени от ислямистите мини и други взривни устройства.

Халидия е стратегически важен район, тъй като е разположен на пътища за доставки на ИД, която търпи териториални загуби в Ирак през последните месеци. През декември 2015 г. Ирак си върна Рамади от радикалната сунитска групировка с операция, подкрепяна от САЩ. Миналия месец Ирак съобщи, че е установил пълен контрол над Фалуджа.

Отцепилата се от Ал Каида джихадистка групировка ИД все още контролира втория по големина град в Ирак Мосул.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две футболни агитки се биха на магистрала Тракия
Две футболни агитки се биха на магистрала Тракия
В Кьолн е планиран митинг в подкрепа на Ердоган
В Кьолн е планиран митинг в подкрепа на Ердоган