НОВИНИ

Засилват се мерките за превенция на африканската чума по прасетата в Добричко

Расте броя на огнищата на африканска чума по домашните прасета у нас. В област Добрич мерките за превенция се засилват, за да не се допусне заразата да засегне свиневъдни обекти.

bnt avatar logo
от П. Николаева, Н. Колев
08:06, 20.07.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Последният случай на открита зараза в Добричко е при диво прасе, блъснато от кола и открито мъртво край Дуранкулак. Областта е една от критичните за разпространение на заразата, тъй като граничи с Румъния, където огнищата на заболяването са над 1500. Една от превантивните мерки е дезинфекция на влизащите в страната автомобили.

доктор Борислав Каменов - директор на ОДБХ-Добрич: Ако автомобилът е преминал през такова огнище, където има африканска чума, да бъде свален вирусът тука на място още при влизането в държавата.

Изграденото защитно съоръжение по цялата сухопътна граница с Румъния е в добро състояние, показват проверките.

доктор Борислав Каменов: Не видяхме пробиви. На две-три места имаше наноси от дъжда, обаче те не бяха засегнали съоръжението.

Кметовете ще запознаят всички собственици на прасета, които се отглеждат в задните дворове от опасностите от отглеждането им.

Живко Желязков - зам. областен управител на Добрич: Към стопаните в трикилометровата зона поне, ако е възможно така да направят, че да не отглеждат прасета. Разбираме тяхното безпокойство, но по-важно е да запазим целия отрасъл, отколкото едно или две прасета.

Специалистите разчитат мерките да дадат резултат и болестта да не достигне до големите ферми в областта. В свинеферми в Добричко се отглеждат около 70 000 животни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почитаме паметта на свети пророк Илия и на въстаниците от 1903 година
Почитаме паметта на свети пророк Илия и на въстаниците от 1903 година
 Започна Международният филмов фестивал в Бургас
Започна Международният филмов фестивал в Бургас