Откриха монета от времето на Иван Асен II в Перперикон

Монета от времето на цар Иван Асен II беше открита в древния каменен комплекс Перперикон. Находката датира от първата половина на 13-ти век. Тя е сред екземплярите, които дават началото на българското монетосечене.

от Бюлент Мюмюнов
21:02, 19.07.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Монетата е изсечена в Солун и е направена от мед и сребро. Периодът, от който датира тя, е своеобразен пик на Второто българско царство. Тогава цар Иван Асен II разширява пределите на българските територии до тези достигнати от цар Симеон Велики три века по-рано.

Проф. Николай Овчаров, археолог: Тази монета е една от най-добре запазените. На нея е изобразен покровителят на Солун - св. Димитър, който коронясва българския цар. И заедно с друга монета, която имаме от по-рано - ни показва, че Солун през това време попада изцяло под българско влияние.

През 2019 г. се навършват 20 години от археологическата работа на Перперикон. Само през тази година са намерени около 150 находки.

Освен монетата на Иван Асен, сред най-интересните открития са медни и бронзови кръстове, бронзови ключета за съкровищница и малко ковчеже за скъпоценности.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ден за възпоменание на жертвите от Старозагорското клане
Ден за възпоменание на жертвите от Старозагорското клане
Президентът Румен Радев откри събора Рожен 2019
Президентът Румен Радев откри събора "Рожен 2019"