НОВИНИ

ЕС се подготвя за мрежите от пето поколение

Почти всички държави от Европейския съюз са готови с националните оценки на риска, свързани с въвеждането на 5G мрежите, съобщиха днес от Еврокомисията. До октомври ще бъде завършена и оценката на риска в целия Евросъюз. Брюксел е определил 2020-та като целева дата за търговско въвеждане на 5G във всички държави членки, а 2025 г. - за широкото разгръщане в градовете и по протежението на основните транспортни маршрути. Вижте повече подробности от Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:28, 19.07.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света

В бъдеще мрежите от пето поколение ще станат ключова цифрова инфраструктура, която ще свързва милиарди предмети и системи, включително във важни сектори като енергетиката, транспорта, банковото дело и здравеопазването.

Те ще свързват системи, пренасящи чувствителна информация и системи за сигурност. Затова Еврокомисията поиска от държавите членки до 30 юни тази година да изготвят националните си оценки на риска, свързани с въвеждането на мрежите от пето поколение.

Джулиан Кинг - еврокомисар, отговарящ за Съюза на сигурност: Всички държави от ЕС съзнават колко е важно да направим нашата ключова цифрова инфраструктура сигурна, за да я предпазим от кибератаки, шпионаж, враждебни намеси и използване на технологиите за геополитически цели.

Отговорността за разгръщането на 5G е на държавите-членки, но в същото време всяка кибератака срещу бъдещите мрежи в отделна страна би засегнала целия Съюз. Затова Брюксел предприема мерки и на национално, и на европейско ниво.

Предвижда се през 2025 г. приходите от 5G в световен мащаб да достигнат 225 милиарда евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крушението Естония: Френски съд отхвърли искове за обезщетения
Крушението "Естония": Френски съд отхвърли искове за обезщетения
Спират движението по част от Тракия заради изграждане на тол системата
Спират движението по част от "Тракия" заради изграждане на тол системата