НОВИНИ

Нов вид кражба на ток чрез копаене на криптовалута в Пловдивско

Копачи на криптовалута избирали усамотени и отдалечени места в Пловдивско, за да се закачат нелегално за електрическата мрежа. Сериозните сметки за ток са основния разход при този вид бизнес. За кратък период от време служители на едно от електроразпределителните дружества са установили три подобни кражби в района. От другата седмица енергодружеството започва разяснителна кампания сред кметовете по селата, за да могат да разпознават нарушителите и да сигнализират.

bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 19.07.2019
Чете се за: 00:53 мин.
Още

При рутинна проверка на трансформатор, разположен край черен път в покрайнините на село Марково, техници на енергодружеството се натъкнали на контейнер, свързан незаконно.

Здравко Братоев, отдел „Управление на мрежата" в ЕВН-България: "Транспортен фургон, на пръв поглед, който издава шум... Апаратурите и машините вътре представляват малко по-специфични компютри с мощни захранвания и видеокарти, които съответно добиват криптовалутата.

Мобилният контейнер е бил снабден с климатизация, камери за видеонаблюдение и даже СОТ, който се следи онлайн.

Росица Колева: Не е ясно колко време контейнерът с техника за копаене на криптовалута е работил тук, скрит в гората. Сега от него е останал само този вкопан в земята захранващ кабел, както и разпръсната наоколо изолация, с която се е скривал шумът.

Полицията е иззела апаратурата, тече разследване, за да се установи кой е собственикът. Според експерти такъв контейнер консумира между 2500 и 4000 киловат часа електричество на ден, достатъчно за 300 домакинства. Кметът на селото, който разбира от криптовалути, не е забелязал нищо съмнително в района.

Пламен Кабаков, кмет на Марково: Най-големият разход в подобно нещо е на електроенергията. Даже доста фирми предлагат самите устройства напълно безплатно, за да може само и само да работиш в тяхна полза.

Фирмите обаче пазят в тайна клиентите си, тъй като самата идея на това разплащателно средство е да не се знае кой стои зад него. Още две незаконни свързвания за трансформатори с цел добиване на криптовалута, са установени в района - едното е край село Скобелево, а другото в изоставен селскостопански двор до Йоаким Груево.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В село Туховища разработват най-мощната електрическа кола
В село Туховища разработват най-мощната електрическа кола
Корнелия Нинова: Не Борисов управлява държавата, ДПС управлява ГЕРБ
Корнелия Нинова: Не Борисов управлява държавата, ДПС управлява ГЕРБ