Рокади в ръководството на Българския енергиен холдинг

Енергийният министър Теменужка Петкова освободи двама от общо тримата шефове на най-голямата държавна компания у нас - Български енергиен холдинг. С постовете си се разделя изпълнителният директор Петьо Иванов, както и Петър Илиев, който засега ще продължи да оглавява Националната електрическа компания. Българският енергиен холдинг е създаден преди повече от десет години и обединява всички големи държавни енергийни производители, както и доставчиците на електроенергия и газ.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:46, 19.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Със свое решение енергийният министър Теменужка Петкова освобождава изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов. Засега обаче той ще запази поста си в Съвета на директорите на "Булгаргаз". За нов шеф на БЕХ е избран Жаклен Коен, който досега беше в борда на АЕЦ "Козлодуй". Коен вече е бил директор на холдинга, назначен по време на кабинета на Пламен Орешарски. Тогава той е освободен предсрочно от поста си през 2016 г. от самата Петкова с мотив за оптимизация на дейността на дружеството.

Енергийният министър освобождава и председателя на съвета на директорите на БЕХ Петър Илиев. Той е и изпълнителен директор на Националната електрическа компания като името му нашумя в началото на юли. Той подаде оставка като шеф на НЕК, но като председател на борда на БЕХ не си я прие. Заради високата цена на тока на борсата, едрият бизнес поиска оставката му. На негово място в БЕХ сега влиза Андон Андонов, който е изпълнителен директор на "Мини Марица изток".

Единственият, който запазва поста си в борда на БЕХ, е Живко Динчев. Той е и изпълнителен директор на заплашения от фалит ТЕЦ "Марица изток 2". Новите промени ще влязат в сила с вписването им в Търговския регистър.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Продължават вторичните трусове след земетресението в Атина (ГАЛЕРИЯ)
Продължават вторичните трусове след земетресението в Атина (ГАЛЕРИЯ)
Българка оглави службата на говорителите на Европейската комисия
Българка оглави службата на говорителите на Европейската комисия