НОВИНИ

НС гласува договорите за F-16 и актуализацията на бюджета

Народното събрание ратифицира договорите за закупуване на нови изтребители F-16. Решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. БСП, "Воля", "Атака" и НФСБ гласуваха против. Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че това е първа стъпка към модернизация на българските Военно-въздушни сили след 30-годишно отлагане. Договорът е за 1 милиард 256 милиона долара за 8 самолета F-16. Парламентът одобри и актуализацията на бюджета и програмата за индустриално сътрудничество със САЩ. Вижте повече подробности от прякото включване на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на "По света и у нас"
18:02, 19.07.2019
Чете се за: 02:11 мин.
У нас

БСП заяви, че България ще похарчи милиарди левове за все още непроизведен самолет F-16 блок 70 и критикува липсата на ракети земя-въздух.

Румен Гечев, БСП: Бомбите, които се пускат от този многоцелеви изтребител, са без лазерно насочване. Този самолет, за да си хвърли бомбата сравнително точно, трябва да лети ниско и близо до целта. Ама, дами и господа, той противникът ще го пребоядиса тоя самолет докато лети, бе. Те ще го пребоядисат в други флагове и нашето ПВО ще го свали на връщане.

"Aтака" поиска САЩ да ни даде самолетите на занижена цена или безплатно заради, по думите им, четирите бази, които имат у нас и за които не плащат нищо.

Десислав Чуколов, "Атака": 2023 г. ще получим първия самолет, сега сме 2019-а. След четири години Русия сигурно ще има С-600.

Валери Симеонов определи цената като твърде висока и се обърна към военния и икономическия министър.

Валери Симеонов, НФСБ: Те в случая са в ролата на клетниците от Виктор Юго. Това са един Гаврош и Козета, които на барикадата изпълняват поставената задача и аз изцяло разбирам тяхната позиция.

От мнозинството подчертаха, че сделката слага началото на дълго отлагана модернизация в армията.

Ген. Симеон Симеонов, ДПС: Реализирането на най-важния за ВВС модернизационен проект ще допринесе за издигане имиджа на на РБ и БА, както и да се генерира сигурност, а не само да се консумира такава като член на НАТО.
Милен Михов, ВМРО: На нашите летци, на нашата отбрана им трябва истинско оръжие, оръжие, което нашите съседи не разполагат.
Ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана - ГЕРБ: Старо правило е, че когато не можеш да купиш най-новото, купуваш добро, за да има достатъчно възпиращ ефект.

След гласуването "Воля" определиха сделката като заробваща и оповестиха отворено писмо до американския президент Доналд Тръмп.

Веселин Марешки, "Воля": Днешният 19 юли ще бъде запомнен като черен ден за България и българския народ, погребахме и най-малкото намерение за подобряване на жизнения стандарт на българите през следващите години.

Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че България не купува самолетите на разсрочено плащане, защото страната ни досега не е търгувала със САЩ и няма кредитна история.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: С покупката на F-16 бл. 70 ние ще бъдем първата държава на Балканите, която макар и 8, ще има такъв самолет.

Командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков не коментира дебатите, но изрази надежда за начало на модернизацията във ВВС.

До края на годината България трябва да преведе парите към Федералното правителство на САЩ. Именно след превода на парите, САЩ ще считат договора за влязъл в сила.

Междувременно Съветът по отбрана даде срок до 2020 г. да бъде избран изпълнител за доставката на 150 бронирани машини за пехотата за 1,4 млрд. лв.

НС ратифицира договора за новите изтребители на датата, на която преди 103 години е роден най-известният български пилот полковник Димитър Списаревски, загинал през Втората световна война, защитавайки небето над София.

;

НС днес гласува четири договора: за 8 самолета F-16 бл. 70 вайпър, боеприпаси, комуникационна и навигационна система. Цената е 1,256 млрд. долара. Изплащането няма да е разсрочено, а наведнъж.

БСП, "Воля", "Атака" и НФСБ не подкрепиха този договор, защото смятат, че цената е твърде висока, че преговорният екип не е постигнал разсрочено плащане, че самолетът не е още произведен и че парите трябва да се инвестират в образование, здравеопазване и социално подпомагане.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова дори поиска премиерът да обясни защо е решил да се плати накуп, което е изискване по договора.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО гласуваха "за" с основен аргумент - трябва да бъде поставено началото на модернизацията на Българската армия, която се бави с години. А договорът със САЩ е оптимален.

Депутатите гласуваха и актуализация на бюджета и увеличаване на дефицита с 1,8 млрд. лева, както и програмите за индустриално сътрудничество със САЩ - т.е. ремонтът на много от компонентите на самолетите да се извършват у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левицата иска свикване на КСНС заради хакерската атака в НАП
Левицата иска свикване на КСНС заради хакерската атака в НАП
Продължават вторичните трусове след земетресението в Атина (ГАЛЕРИЯ)
Продължават вторичните трусове след земетресението в Атина (ГАЛЕРИЯ)