НОВИНИ

Ирина Бокова ще обяви Христо Стоичков за "Шампион на спорта на ЮНЕСКО"

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще обяви световноизвестния български футболист Христо Стоичков за "Шампион на спорта на ЮНЕСКО" на специална церемония, която ще се състои на 18 май в 15.30 часа в Гранд хотел София, зала "София".

ирина бокова обяви христо стоичков шампион спорта юнеско
bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 17.05.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Стоичков ще бъде посрещнат в семейството на посланиците на добра воля на ЮНЕСКО като харизматичен спортист със собствен стил, виртуозен майстор на топката и като човек, споделящ целите и мисията на световната организация.

Това се случва в годината, в която България отбелязва 60 години от своето членство в ЮНЕСКО. Почетната листа на ЮНЕСКО "Шампиони за спорта" включва изтъкнати личности в спорта като футболната легенда Пеле, олимпийските шампиони Давид Дуийе (джудо) и Сергей Бубка (овчарско скок), великия хокеист Вячеслав Фетисов, световните шампиони по профескионален бокс в тежка категория Виталий и Владимир Кличко, тенисистката Жустин Енен, седемкратния световен първенец във Формула 1 Михаел Шумахер и др.

Тези атлети от световна величина разнасят по целия свят посланията на ЮНЕСКО и по този начин подпомагат стремежа на Организацията да осигури по-добро бъдеще за младите хора и да утвърди ценностите, които физическото образование и спортът възпитават у младото поколение.

Шампионите са част от семейството от посланици на добра воля на ЮНЕСКО, чрез които идеалите и мисията на Организацията достигат до хората. Чрез завладяващия пример на високите им професионални постижения и талант, техните имена привличат вниманието на обществеността върху благородните цели на ЮНЕСКО - качествено и достъпно образование за всички, възпитаване на високи морални добродетели чрез спорта, опазване на културното и природно наследство, свободен достъп до информация и комуникация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу сливане на две училища в Пловдив
Протест срещу сливане на две училища в Пловдив
Изчисляват щетите след пороя във Варненско
Изчисляват щетите след пороя във Варненско