НОВИНИ

Исландският премиер бе призован да подаде оставка заради "Панамски документи"

Премиерът на Исландия зае челно място в скандала "Панамагейт" заради разкрития, че е укривал милиони чрез тайна офшорна компания и защото си тръгна от интервю, когато му зададоха неудобните въпроси. Оставката му днес поискаха от опозицията, а до ранния следобед петиция бе подписана от повече от 24 000 граждани. Той обаче обяви, че не възнамерява да се оттегли.

Златина Петкова
от Златина Петкова
14:32, 04.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Изтеклите документи показват, че Гунлаугсон и съпругата му Ана Палсдотир са купили офшорната фирма "Винтрис" през 2007. Той не е декларирал участие в компанията, когато влиза в парламента през 2009, а осем месеца по-късно е продал своите 50% от "Винтрис" на жена си за един долар.

Според Палсдотир, офшорната компания, която е базирана на Британските Вирджински острови, е била използвана за управление на наследството ѝ. Съдебни архиви обаче разкриват, че "Винтрис" е инвестирала големи суми в облигации на три исландски банки, които фалираха по време на финансовата криза. Гунлаугсон стана премиер през 2013 и е участвал във вземането на решения относно банките, които може да са оказали влияние върху стойността на облигациите - собственост компанията на съпругата му.

Премиерът твърди, че не е направил нищо незаконно. Още преди да избухне скандалът обаче Шведската обществена телевизия, получила достъп до разкритията, го хвана натясно с неудобни въпроси.

Свен Бергман, Шведска обществена телевизия: "Господин премиер, какво можете да ми кажете за компанията "Винтрис"?"
Сигмундур Гунлаугсон, премиер на Исландия: "Ами, това е компания, ако не ме лъже паметта, която е свързана с една от компаниите, в чиито борд бях. Това, както споменах, е обявено в данъчната ми декларация".
;

Гунлаугсон се ядоса и прекрати интервюто.

Йоханес Кристянсон, журналист: "Вие продадохте своя дял в компанията за един долар през 2009 г. Така ли е?"
Сигмундур Гунлаугсон, премиер на Исландия: "Не, не, не. Питате ме нещо абсурдно. Подлъгахте ме за това интервю, трябваше да говорим за друго. Опитвате се да изкарате, че има нещо подозрително, като няма нищо такова. Това е нелепо".

Разкритията вероятно ще повдигнат сериозни въпроси в Исландия, тъй като изтеклите документи показват, че още двама министри от кабинета на Гунлаугсон имат недекларирани офшорни инвестиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикати искат оставката на Божидар Лукарски, заради спирането на София БТ
Синдикати искат оставката на Божидар Лукарски, заради спирането на "София БТ"
Австрийски банки бяха замесени в Панама пейпърс
Австрийски банки бяха замесени в "Панама пейпърс"