НОВИНИ

Започна връщането на мигранти от Гърция в Турция

Първата лодка с бежанци, върнати от Гърция, вече пристигна на турския бряг. Започналото днес депортиране на мигранти е в рамките на споразумението между ЕС и Анкара, до което се стигна след тежки преговори. Турция се съгласи да приеме мигрантите, които не могат да получат убежище на територията на съюза, в замяна на финансови и политически дивиденти от Брюксел, включително ускоряване на преговорите за членство в Европейския съюз.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:15, 04.04.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

131 души, предимно пакистански граждани, са първите депортирани бежанци. Рано тази сутрин, няколко кораба отплаваха от остров Лесбос, към турския град Дикили. Въпреки недоволството, което цареше в бежанските лагери Гърция, засега връщането на мигранти минава без напрежение.

Ева Монкур, говорител на ФРОНТЕКС: Всичко тече по план и е доста спокойно. Мигрантите изчакват да се качат на автобуси, които пък ги откарват до пристанището.

Споразумението предвижда Турция да приеме обратно хората, които не отговарят на изискванията за бежански статут. За всеки върнат в Турция сирийски гражданин, ЕС трябва да приеме друг сириец, а точният брой, който всяка страна-членка ще трябва да приеме, ще бъде съобщен от ЕК по-късно днес. През последните няколко дни обаче, голяма част от настанените в гръцки лагери мигранти споделиха, че не са сигурни какво предстои за тях, а на много места се стигна и до протести.

Ева Монкур, говорител на ФРОНТЕКС: Сред мигрантите има такива, които не са подали молби за убежище. Мисля, че почти всички, които заминаха днес, са именно такива.

Атина и Анкара трябваше да направят спешни законодателни промени, за да позволят прилагането на споразумението, което беше остро критикувано от редица правозащитни организации. Според тях които няма гаранция, че човешките права на бежанците ще бъдат спазени. Според доклад на "Амнести интърнешънъл", Турция не е подготвена да приема обратно бежанския поток, появи се и информация и че Анкара принудително е връщала хора в Сирия.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без осъдени бракониери във Великотърновско
Без осъдени бракониери във Великотърновско
Ръст на осиновените бездомни кучета в Пловдив
Ръст на осиновените бездомни кучета в Пловдив