НОВИНИ

Политици и известни личности с офшорки по скандала "Панамагейт"

Кои са богатите хора, укривали милиони в офшорни сметки? Отговорът на този въпрос идва след изтичането на повече от 11 милиона документи от адвокатска кантора в Панама, която в продължение на 40 години е помагала на клиентите си да укриват данъци и да перат пари. В списъка на клиентите се нареждат редица знаменитости, а също настоящи и бивши политически лидери. По информация на вестник 24 часа, сред офшорните милионери има и български граждани и фирми.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:57, 04.04.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Украинският президент Петро Порошенко, саудитският крал Салман, премиерът на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон, и аржентинската футболна звезда Лео Меси. Общото между всички тях е, че са в списъка на милионерите, укривали доходи благодарение на панамската адвокатска фирма.

Скандалът, който бързо получи името "Панамагейт" се разрази, след изтичането на 11,5 документи на специализираната в създаването на офшорни компании фирма "Мосак Фонсека". В документите се появяват имената на повече от 214 хиляди компании от над 200 държави по целия свят. Връзка в панамския скандал имат 72 бивши и настоящи държавни глави, популярни личности, а също и лица, от кръга на руския президент Путин.

Компанията е собственост на германеца Юрген Мосак и има филиали по целия свят. Изтеклите секретни материали включват имейли, банкови документи и клиентска информация за близо 4 десетилетия. Срещу нея никога не е повдигано обвинение.

Рамон Фонсека, съосновател на "Мосак-Фонсека": Ние сме компания с близо 40 години опит и никога не сме извършвали нещо нередно. Признавам, че базата ни данни обаче, е била обект на хакерски атаки.

С информацията се сдобиват първо от германския вестник "Зюддойче цайтунг", а в продължилото близо една година разследване, се включват повече от 100 медийни организации.

Рамон Фонсека, съосновател на "Мосак-Фонсека": Всички тези имена, за които се говори... Футболисти, политици, мафиоти... тези хора не са наши клиенти. Нямаме нищо общо.

Пълният списък с фирмите и лицата, възползвали се услугите на панамската фирма за "данъчни убежища", ще бъде публикуван в началото на следващия месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на осиновените бездомни кучета в Пловдив
Ръст на осиновените бездомни кучета в Пловдив
Брайън Адамс с концерт в София
Брайън Адамс с концерт в София