НОВИНИ

Историческият музей в Асеновград разполага с робот-асистент

Историческият музей в Асеновград вече разполага с робот, който ще е в услуга на хората с опорно-двигателни проблеми. С него те ще могат да достигат до експонатите и да ги разгледат. Музеят в Асеновград е спечелил конкурс за съоръжението, а финансирането е осигурено от Агенцията за хора с увреждания по програма за достъпна среда.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
12:16, 23.11.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Стълбищният робот е произведен в Япония и струва 23 хиляди лева. Той ще се ползва с помощта на музейните работници, които вече са обучени да помагат при транспортирането на хора с инвалидни колички.

Иван Дуков, директор на Исторически музей - Асеновград: И трябваше да се направи много прецизна обосновка за това, че имаме първо необходимост за такова съоръжение и освен това да бъде от по-висок клас самият стълбищен робот.

За почивните дни роботът ще се ползва след предварително записване на телефоните на музея. Експозициите са разположени в три сгради. За да се осигури достъпна среда и в останалите две, от музея ще кандидатстват отново за финансиране, за да закупят помощни съоръжения.

Иван Дуков, директор на Исторически музей - Асеновград: И старинното училище, и Етнографската къща са на два етажа. Самите те също са недвижими културни ценности и нямаме право да им променяме нито фасадата, нито самата архитектурна среда.

От музея не се ангажираха със срокове за реализацията на проектите, тъй като ще е необходимо съгласуване с няколко институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановиха родната къща на Адриана Будевска в Добрич
Възстановиха родната къща на Адриана Будевска в Добрич
Изложението Произведено в България отвори врати
Изложението "Произведено в България" отвори врати