НОВИНИ

Предложението президентът да назначава шеф на КПКОНПИ - коментар на специалисти

Георги Харизанов, политически анализатор и Иво Инджов, експерт по политически комуникации коментираха в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" предложението на БСП държавният глава Румен Радев да назначава директора на КПКОНПИ и дали това би било по-справедливо от гледна точка на доверието в антикорупционното звено.

bnt avatar logo
от БНТ
09:32, 23.11.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Георги Харизанов, политически анализатор: Най-вероятно нямаше да прекрати предсрочно мандата си г-н Цацаров само за да смени позицията си с друга. Такива възможности се спрягаха, ако си спомняте, от негови видни политически противници. Между другото много е странно главен прокурор да има политически противници, но ние и в това сме новатори. Спрягаха се и възможности, че той ще прекрати мандата си, за да стане член на Конституционния съд. Очевидно това не се случи. Това вече при избран нов главен прокурор е следваща стъпка в кариерното развитие на Сотир Цацаров и аз не виждам нещо страхотно конспиративно от гледна точка на събитията и на чисто законовите процедури.

Двамата коментираха предложението на БСП държавният глава Румен Радев да назначава директора на КПКОНПИ.

Иво Инджов, експерт по политически комуникации: Спорно е дали ако президентът имаше такива прерогативи доверието в КПКОНПИ щеше да бъде по-високо. Има аргументи в полза на такава процедура. /..../
Останаха много съмнения, остана горчивото усещане за някаква сделка със задкулисно участие, за размяна на местата - заместник-главният прокурор става прокурор, а прокурорът става шеф на тази ключова комисия. Усещането за недоизпипаност и нагласеност остава и затова, че се бърза. Защо не се изчака да изтече мандатът на главния прокурор, например? Тоест има много въпросителни. Аз не съм експерт, не съм се задълбочавал дали президентът трябва да назначава шефът на антикорупционната комисия, или трябва да си остане досегашният режим.

Коментари по тази и още политически теми вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коментари от света в навечерието на срещата между Борисов и Тръмп
Коментари от света в навечерието на срещата между Борисов и Тръмп
Спас Гърневски: Антикорупционната комисия никога не е изпадала в летаргия
Спас Гърневски: Антикорупционната комисия никога не е изпадала в летаргия