НОВИНИ

Ангелкова ще посети Созопол във връзка с разпоредената проверка на дигите

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще разговаря утре в 10:00 часа с обществеността в Созопол по повод разпоредената от нея проверка за изграждането на защитни диги на Централния плаж в Стария град. Преди това ще бъде извършена детайлна инспекция на дейностите по ивицата.

bnt avatar logo
от БНТ
07:53, 23.11.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Министърът на туризма инициира спешната проверка на експерти от ведомството съвместно с другите компетентни органи, след като в публичното пространство се появи информация, че на плажа с техника се прави защитна дига, която да предпази плажната ивица.

Проверката ще установи дали концесионерът на плажа изпълнява договорните си задължения и ще бъде извършена съвместно с други компетентни институции.

Басейнова дирекция Варна разпореди на концесионера на Централния плаж в Созопол незабавно да преустанови изземването на пясък от Черно море. От Басейнова дирекция съобщават, че действията на концесионера са в несъответствие с писмото от фирмата-концесионер за натрупване на пясък по брега и че са поканили концесионера на среща за изясняване на обстоятелствата по случая.

Жителите на древния град твърдят, че на този плаж никога не са правени подобни пясъчни диги. Според тях изгребването на огромното количество пясък от дъното на залива ще предизвика и екологични проблеми и ще увреди плажа.

Милена Костова: Нека да оставим природата да си върши работата. Това е град на 2600 години, мислите ли, че са живяли хората с диги тук?
Аспасия Порожанова: Никой не може да пипа в археологическия резерват Созопол и да прави своеволия, каквито на него са му удобни. Тук ще си остане плажът автентичен, какъвто е бил.

Концесионерът твърди, че дигата ще предпази брега от зимните морски бури.

Илиян Иванов, представител на концесионера: Изграждаме я, за да се предпазят заведенията по плажа, да няма толкова боклуци.
Христо Бърдуков: Една-единствена година взема едно заведение, което прекалиха, бяха стигнали до морето и беше очаквано, че ще го вземе морето. Това всичко е незаконно, да отворят схемата да видят, да не говорим, че все още няма схема за заведенията.
Тихомир Янакиев, кмет на Созопол: Ние сме община Созопол, но плажът не е наша собственост, нито ние сме го отдали на концесия, нито имаме договор с този концесионер за някакъв вид дейност.

Жителите на Созопол заявиха, че ще протестират докато дигата не бъде премахната. От Басейнова дирекция заявиха още, че проверката продължава и че при установяване на нарушенията ще бъде издадено предписание за преустановяване на дейностите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сръбски министър: България допуска друг да избира приятелите ѝ
Сръбски министър: България допуска друг да избира приятелите ѝ
Валежите спират
Валежите спират