НОВИНИ

Изложба показва първите ретро автомобили в Пловдив

През коя година в Пловдив се появява първият автомобил и кога се провежда първото автомобилно изложение в страната? Отговорът на въпросите в една фотоизложба в Етнографския музей в Пловдив.

bnt avatar logo
от Таня Матева
12:42, 04.03.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Пловдивската автомобилна история е на повече от век. Фотосите разказват, че първият автомобил в града се появил през 1904- а година.

Димитър Севов, директор на Държавен архив в Пловдив разказва, че един от първите хора, които притежават автомобил в България е Харитон Кутев - син на небезизвестния поп Харитон. Става ясно също, че първата градска автобусна линия в Пловдив е открита през 1934-та година.

Фотостите документират и първите пет автомобилни правила, въведени през 1916- а година. Едно от тях определя скоростта на автомобилите в градски условия да не надвишава 8 километра. Ако някой шофьор откаже да изпълни разпореждането, са му сваляли регистрационните
табели.

Първите таксита в града, които се появяват в края на 20-те години на миналия век и автомобилите „Булгаррено", произвеждани за кратко в Пловдив, също са показани в изложбата.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И българите в Лос Анджелис отпразнуваха 3-и март
И българите в Лос Анджелис отпразнуваха 3-и март
Започват курсове за водни спасители в Русе
Започват курсове за водни спасители в Русе