НОВИНИ

Как в селата борят престъпността

Жителите на малките населени места усещат най-остро липсата на сигурност. Там няма полицаи на денонощно дежурство. Посещенията на органите на реда са по график. Пред хората има две възможности - да си сформират доброволни отряди или пък да сложат камери, които да респектират крадците.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
10:25, 04.03.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Почти няма село в Шуменско, което да е пощадено от крадците. Нахлуват в необитаеми имоти, измъкват каквото намерят. Грабят и къщи, докато стопаните им спят.

Илко Вълчев, с.Могила: Преди 4-5 години по-надолу от нас у една баба бяха влезли, както спи. Влезли вътре, обраха доста работи.

Илко Вълчев от село Могила е пострадал също от набезите на крадците. Те прескочили оградата и отмъкнали от бащината му къща току-що
направените наденици, благодари на късмета си, че не са нападнали родителите му. Спомени за кражби още терзаят душите на хората от съседното село Кюлечва.

Николинка Жечева, с. Кюлечва: Стана 1-2 години въобще не се е чувало за грабежи, нападения и кражби

Георги Керанов, от с. Кюлечва: Те бяха тука от селото една група, но изловиха ги, наказаха ги и вече няма. Из селото не съм чувал да има грабежи, насилване на стари хора. Такива работи да чукнем на дърво не се е случвало.


И в двете села хората вече са по-спокойни. Камери са разположени навсякъде и записват всичко, което се случва по улиците.


Стойка Вълчева, с. Могила: Когато пък знаят, че има видеонаблюдение, естествено тези, които имат намерение да злоупотребяват се съобразяват, ще могат да бъдат открити чрез видеонаблюдението.

Илко Вълчев, с. Могила: Има коренна разлика. Просто го няма онова движение, което го правят от съседното село каруците…може би ги е страх, наблюдават ги, в полицията доколкото знам ги следят.


Хората смятат, че камери трябва да има навсякъде, но за по-сигурно искат и полицията да ги пази. Откакто 8-те села в Каспичанско са под видеонаблюдение, престъпленията са намалели.

Милена Недева, кмет на община Каспичан: Към този момент престъпленията са с 4 по-малко, в сравнение с предходната година… Досега не се е налагало да бъдат преглеждани записите целево, за да търсим извършител на дадено престъпление.


Амбицията на общинската администрация е до края на тази година камери да има в началото и края на всяко село.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започнаха номинациите за Жена на годината на Благоевград
Започнаха номинациите за "Жена на годината" на Благоевград
Литературен конкурс „С море в сърцето“ стартира в Царево
Литературен конкурс „С море в сърцето“ стартира в Царево