НОВИНИ

Всеки ден 3-ма в България души се разболяват от рак на дебелото черво

За трета поредна година Български пациентски форум организира кампания посветена на месеца за борба с рака на дебелото черво. Всяка година в първия петък на март хората по света изразяват своята съпричастност към тази борба със сини лентички на реверите. На този ден лекарите призовават за редовен скрининг и навременно лечение. БНТ е медиен патрньор на кампанията, а мотото й тази година е " Попитай ме защо съм в синьо".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
09:04, 04.03.2016
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Ракът на дебелото черво е третото най-разпространено злокачеството заболяване в световен мащаб.

д-р Велина Колева, началник на клинична лаборатория: За нашата страна от последните данни всеки ден от 365 дни в годината трима души в България се разболяват от рак на дебелото черво и един умира от това заболяване, така че това е едно социално-значимо заболяване с пик на заболяваемостта между 60 и 65 годишна възраст.

Заболяването, хванато в ранен стадий е лечимо и затова в развитите страни се прилага масов скрининг на хора над 50 години.Той може да определи пациентите, които са с повишен риск да развият това заболяване. Хора, които имат роднини, болни от рак на дебелото черво са по-застрашени. Като фактори да се развие болестта са определят - стреса, застоялия живот, яденето на полуфабрикати, недостатъчната консумация на течни храни. По-застрашени са мъжете. Целта на кампанията е повече хора да разберат, че проблемът е решим, ако бъде хванат навреме.

Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум": Ние ще ги спираме, ще има даваме информационни материали, ще има правим един тест такъв, с който да видим доколко са запознати със самото заболяване, със неговите рискове, с това кога може да се ходи на доктор.

Българите трябва да знаят, че всяка година след като навършат 50 трябва да си правят тест за скрито кървене. Затова трябва да бъдат насочени от личния си лекар, а самият тест се покрива от Здравната каса.

За да бъдат почетени починалите от рак на дебелото черво и за да се напомни, че всеки може да направи нещо за собственото си здраве, в 20 часа сградата на БНТ ще бъде осветена в синьо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пистата на летище Бършен забранена за влизане
Пистата на летище "Бършен" забранена за влизане
Да се проведат избори в Донбас, реши Нормандската четворка
Да се проведат избори в Донбас, реши Нормандската четворка