НОВИНИ

За охрана на селата са необходими 32 млн. лв годишно

От Асоциацията на българските села са направили изчисления какви средства са нужни да се осигури охрана за 2000 села в България, където има икономически и социални дейности и не бива да се рискува мотивацията на хората заради лошата среда на сигурност, каза в "Денят започва" Борислав Борисов, председател на Асоциацията.

bnt avatar logo
от БНТ
08:18, 04.03.2016
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Ако не бъдат взети категорични и решителни мерки отсега, след това ще е късно и ще има последствия, които ще са по-скъпи от това, което държавата може да инвестира, заяви председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов по повод предложението на главния прокурар в българските села да има присъствие на жандармерия.

От Асоциацията на българските села са направили изчисления какви средства са нужни да се осигури охрана за 2000 села. Това са селата, които Борисов определи като "живи и има икономически и социални дейности".

"Общо в България има 547 села, за 700 са наистина обезлюдени и няма нужда от охрана. Но в тези 2000 села не трябва да се рискува мотивацията на хората, които се занимават със селскостопанство, с туризъм и други дейности и заради лошата среда на сигурност има риск да се върнат в градовете. Изчисленията сочат, че трябва да бъдат назначени около 860-900 души. Трябва да бъдат закупени около 400 автомобила, плюс специализирано оборудване за тези автомобили, провеждане на обучение, екипировката, заплати, осигуровки.... което прави около 30 - 32 млн. лв годишно." , каза Борислав Борисов.

Галентин Грозев от Нацианален синдикат "Сигурност" уточни, че проблемът идва защото държавата от години се е оттеглила от задължението си да осигурява сигурност в малките население места.

"Има три възможности като решения - да се продължи настоящата ситуация и хората да се чувстват, че живеят в кърджалийските времена. Държавата да се прави, че прави нещо с кратки акции, които да вдигат главата на хората и после пак да я потапят. Вторият вариант е широко обсъжданата възможност да се даде право за носене на оръжие, което като проследим редките актове за използване на оръжие виждаме, че води до изключителна агресия до всички страни и може да взриви социалния мир и да доведе до гражданска война. На трето място е това, което главният прокурор казва. Но не е достатъчна една мярка, а трябва да се мисли комплесно. Приемаме, че държавата ще извади достатъчно пари и ще намери по-ефективен метод с полиция, камери и въздушно наблюдение", казва Грозев.

Според него обаче няма такъв модел, при който да се затвори един гладен човек и каквото и наблюдение да му се направите, той да не направи престъпление.

"Това е същинският проблем, не толкова - ние ги хващаме, те ги пускат. Проблемът е, че групите, които излъчват тези престъпници - не е тайна, че това са от малцинствата - тези хора не се интегрират по никакъв начин. Това е по-сериозен проблем и той не се решава от МВР. Какъвто и респект да има, докато тези хора нямат работа и не се чувстват ангажирани в някакъв процес, който да ги прави едно цяло със всички останали, а са дезинтегрирани от обществото, те ще продължават да правят престъпление.", каза Грозев.

Той уточни, че половината села са с проблеми, които изискват присъствието на полиция. Дори и по 1 жандармерист да се сложи, няма как да се обезпечи цялата дейност. Може би за момента където е най-тежко жандармерията може да реши проблема, да го потуши за месец, но когато жандармерията се отдръпне, тези хора ще продължат да извършват престъпните си деяние.

Вижте целия разговор в студиото във видеото:


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да се проведат избори в Донбас, реши Нормандската четворка
Да се проведат избори в Донбас, реши Нормандската четворка
Конфискуваха 20 000 военни униформи, предназначени за Ислямска държава
Конфискуваха 20 000 военни униформи, предназначени за "Ислямска държава"