НОВИНИ

Благотворителна изложба в помощ на 3-годишната Лили

3-годишната Лили се бори със спинално-мускулна атрофия в Англия. Заболяването на момиченцето е причина родителите да заминат за чужбина. Средствата за рехабилитация обаче не стигат. Затова останалите роднини на Лили търсят помощ.

Велианна Кашева
от Велианна Кашева
09:58, 04.03.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

"Ето ме във Вашингтон. С мама и тати бяхме на конференция, за да ме лекуват, но за да вляза в програмата трябва да живеем постоянно в Америка или Англия. Мама и тати предпочетоха Англия, защото е по-близо до баба и дядо в България".

Тези думи ще прочетете на изложбата за Лили. Тази седмица тя навърши 3 годинки, в Англия, където живее.

"Взехме това решение, много ни беше трудно да се справяме сами защото нямахме много подкрепа. Имахме такава единствено от семейства като нас - но не и от институциите, най-вече здравните институции. Нямахме подкрепа, нямахме информация, помощни средства", казва майката на Лили Снежинка Цолова

В Англия тя получава важни неща като вертикализатор, специален стол, моторна количка, шини, корсет, и най-вече - редовни прегледи и информация от специалисти.

"Значи имаме вече екипировка, която й позволява даже да посещава съвсем нормална детска градина, което тя скоро ще направи. Общо взето тук са доста по-запознати с това заболяване и едва ли не цял екип от специалисти е въвлечен в това да следим прогреса на заболяването.", обяснява бащата Ивайло Цолов.

"Клиничните изпитвания са много напред и се надяваме в близките години да има решение на проблема. През това време ние наистина трябва да се стараем да я пазим активна, да може мускулите да не атрофират. И всякакви физически натоварвания са хубави за нея, макар че тя бързо се уморява, и трябва да е по-малко, но по-на често, всеки ден, ежедневно", казва таткото на Лили.

"Наистина Лилето има голям напредък, огромен, вече започва дори с минимални усилия тя да си мести крачетата, което е невероятно. Най-важното е рехабилитацията, която я няма как в момента да бъде осигурена без тази подкрепа и тази инициатива", допълва майката.

По 3000 лева на месец са нужни за процедурите на Лили в Англия. Затова, останали тук в България, близки и приятели решават да създадат нещо заедно. Майка й и други дизайнери - изработват бижута, баба й - приготвя домашно сладко, а дядото на Лили е художник, който показва картините си.

На изложбата ще намерите и рисунки на самата Лили. В тях всички хора са усмихнати, точно като малката им авторка.

Изложбата е придружена и от различни събития всеки ден, в помощ на Лили - всеки ден до 8-ми март включително в Съюза на архитектите.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Литературен конкурс „С море в сърцето“ стартира в Царево
Литературен конкурс „С море в сърцето“ стартира в Царево
САЩ призоваха Пхенян да се въздържа от провокации
САЩ призоваха Пхенян да се въздържа от провокации